Francuskie:
3 jajka (osobno białka i żółtka)
100 g drobnego cukru
150 g mąki pszennej
otarta skórka z pomarańczy lub/i z cytryny
100 g roztopionego masła
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier.
Dodać do nich żółtka i nadal ubijać.
Do masy jajecznej delikatnie wmieszać mąkę, wystudzone masło i skórkę z cytrusów.
Napełnić formę do magdalenek (do 3/4 wysokości foremki). Piec około 7 minut w temperaturze 200ºC
(forma na minimagdalenki), lub około 12 minut (jeśli forma jest normalnego rozmiaru).
Kokosowe:
115 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
3 duże jajka
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki wiórków kokosowych
=============================
Moje (2x ):
6 jaj 30 dag mąki tortowej
30 dag drobnego cukru do wypieków
25 dag masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny
trochę mniej niż 1 łyżeczki soli
2 łyżki cukru z wanilią
lub ekstrakt z wanilii
=================================
Czekoladowo pomarańczowe:
1/2 szklanki + 1 łyżka (70 g) mąki pszennej
3 1/2 łyżki gorzkiego kakao dobrej jakości
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki + 2 łyżki (90 g) cukru
szczypta soli
skórka starta z 1/2 pomarańczy
lub skórka pomarańczowa kandyzowana
2 duże jajka w temperaturze pokojowej
6 1/2 łyżki (100 g) miękkiego masła
========================
Mikserem lub w Thermomixie ubijać jajka , cukier, wanilię, przez około 3 minuty. Dodać stopione, letnie masło
Wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól, (opcjonalnie alkohol+ inne dodatki) wszystko delikatnie zmiksować,
do dobrego połączenia składników.
Masę nakładać do foremek na magdalenki wysmarowanych wcześniej masłem
w taki sposób, by muszelka była nie do końca pełna.
Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180 stopni C
Opcja:
kawałeczki gorzkiej, dobrej czekolady!!!