niedziela, 15 września 2013

Magdalenki – przygotowanie krok po kroku.................III





Skladniki :
2 jajka
160 g cukru
szczypta soli
skórka z 1 cytryny
160 g mąki
130 g stopionego masła 
cukier puder do posypania




Ubić jajka z cukrem z solą na puszystą masę. Dodać otartą skórkę z cytryny oraz stopniowo przesianą mąkę,
na samym końcu stopione letnie masło. W trakcie dodawania składników masę powoli mieszać.
Ja zrobiłam to na niskich obrotach w robocie.
Foremki natłuścić. Najlepsze są tłuszcze stałe: masło, margaryna lub smalec.
 Nie spływają po ściankach i po dodaniu masy nie mieszają się z nią. Piekarnik nagrzać.
Foremki napełnić przygotowaną masą do połowy wysokości.
 Ciasto jest bez proszku do pieczenia, ale mimo to ładnie wyrośnie.
Ciasteczka pieczemy przez 5-8 minut w temp. 160° C,
a później dopiekać przez 10 minut w gorącym piekarniku.
 Magdalenki nie muszą, a wręcz nie powinny się zarumienić.
 Po upieczeniu ostudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.

Magdalenki II....................Madeleine



Francuskie:

3 jajka (osobno białka i żółtka)
100 g drobnego cukru
150 g mąki pszennej
otarta skórka z pomarańczy lub/i z cytryny
100 g roztopionego masła

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier.
 Dodać do nich żółtka i nadal ubijać. 
Do masy jajecznej delikatnie wmieszać mąkę, wystudzone masło i skórkę z cytrusów.

Napełnić formę do magdalenek (do 3/4 wysokości foremki). Piec około 7 minut w temperaturze 200ºC
 (forma na minimagdalenki), lub około 12 minut (jeśli forma jest normalnego rozmiaru).




Kokosowe:

115 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
3 duże jajka
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki wiórków kokosowych
=============================

Moje (2x ): 

                                                6 jaj                                                            30 dag mąki tortowej
 30 dag drobnego cukru do wypieków
 25 dag masła
 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny
 trochę mniej niż 1 łyżeczki soli
 2 łyżki cukru z wanilią
lub ekstrakt z wanilii
=================================

Czekoladowo pomarańczowe:

1/2 szklanki + 1 łyżka (70 g) mąki pszennej
3 1/2 łyżki gorzkiego kakao dobrej jakości
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki + 2 łyżki (90 g) cukru
szczypta soli
skórka starta z 1/2 pomarańczy
lub skórka pomarańczowa kandyzowana
2 duże jajka w temperaturze pokojowej
6 1/2 łyżki (100 g) miękkiego masła
========================


Mikserem lub w Thermomixie ubijać jajka , cukier, wanilię, przez około 3 minuty. Dodać stopione, letnie masło
 Wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól, (opcjonalnie alkohol+ inne dodatki) wszystko delikatnie zmiksować, 
do dobrego połączenia składników. 
Masę nakładać do foremek na magdalenki wysmarowanych wcześniej masłem 
w taki sposób, by muszelka była nie do końca pełna.
Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180 stopni C


Opcja:
kawałeczki gorzkiej, dobrej czekolady!!!

Magdalenki francuskie ciasteczka maślane....................Madeleine




Składniki na sztuk : 12 

2 jajka

3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
1/8 łyżeczki soli
65 g (1/3 szklanki) cukru
60 g (1/2 szklanki) mąki pszennej
1 łyżka startej skórki z cytryny
55 g masła



Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wysmarować masłem i posypać mąką formę na 12 magdalenek; odstawić.

Roztopić masło i ostudzić
Do małej miski wbić jaja, dodać wanilię oraz sól i miksować na dużej prędkości aż masa będzie puszysta.
Stale mieszając, stopniowo dodać cukier i nadal miksować (ok. 5 do 10 minut) na dużej prędkości,
 aż mieszanina zrobi się gęsta i prawie biala.
Dodawać przesianą mąkę do mieszaniny z jajkami, po troszke na raz, delikatnie mieszając po każdym dodaniu.
Dodać skórkę z cytryny i wlać roztopione masło dookoła brzegów ciasta. Szybko ale delikatnie wymieszać masło z ciastem. 
Nakładać ciasto łyżką do formy, będzie wystawać nieco ponad powierzchnię formy.

Piec 14 do 17 minut lub do momentu kiedy ciastka będą złote, a po naciśnięciu palcem będą lekko sprężynować.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)