Składniki na sztuk : 12
2 jajka
3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
1/8 łyżeczki soli
65 g (1/3 szklanki) cukru
60 g (1/2 szklanki) mąki pszennej
1 łyżka startej skórki z cytryny
55 g masła
Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wysmarować masłem i posypać mąką formę na 12 magdalenek; odstawić.
Roztopić masło i ostudzić
Do małej miski wbić jaja, dodać wanilię oraz sól i miksować na dużej prędkości aż masa będzie puszysta.
Stale mieszając, stopniowo dodać cukier i nadal miksować (ok. 5 do 10 minut) na dużej prędkości,
aż mieszanina zrobi się gęsta i prawie biala.
Dodawać przesianą mąkę do mieszaniny z jajkami, po troszke na raz, delikatnie mieszając po każdym dodaniu.
Dodać skórkę z cytryny i wlać roztopione masło dookoła brzegów ciasta. Szybko ale delikatnie wymieszać masło z ciastem.
Nakładać ciasto łyżką do formy, będzie wystawać nieco ponad powierzchnię formy.
Piec 14 do 17 minut lub do momentu kiedy ciastka będą złote, a po naciśnięciu palcem będą lekko sprężynować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz