poniedziałek, 2 września 2013

Szynka dojrzewajaca......................................Le Jambon sec

Mięso wieprzowe:

Do wyboru polędwica, chuda karkówka, schab, szynka ok. 1 kg,

1/4 szklanki cukru,

1/2 szklanki soli, najlepiej kamiennej niejodowanej,

Po 1 płaskiej łyżeczce mielonej papryki – ostra i słodka,

1 główka czosnku przeciśniętego przez praskę,

Po łyżeczce mielonego pieprzu czarnego i ziołowego,

Garść albo dwie majeranku,

1 łyżka suszonego oregano.

Sposób przygotowania

Mięso umyć , osuszyć i obtoczyć w cukrze , włożyć do plastikowego pojemnika i zostawić w lodówce na 16 godzin.



Następnie mięso umyć, dokładnie osuszyć i obtoczyć w soli wymieszanej z papryką, zostawić w lodówce na 24 godziny.

Po tym czasie znowu mięso umyć , osuszyć i natrzeć czosnkiem i pieprzem a następnie obtoczyć w majeranku wymieszanym z oregano.

Jak przyprawy dobrze przylgną do mięsa zawinąć je w ściereczkę, gazę lub włożyć do damskiej podkolanówki (oczywiście wypranej), jeśli mięso jest niekształtne można je zesznurować i zawiesić do wysuszenia na ok. 7 dni.

Ja suszę 2 tygodnie a nawet miesiąc.





Miejsce do suszenia nie powinno być zbyt ciepłe... najlepiej robić to w ciemnej spiżarni, ale w kuchni też nic mu się nie stanie.

Nie polecam robić tego latem, bo muchy mogą nam mięsko zepsuć.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)