Mięso wieprzowe:
Do wyboru polędwica, chuda karkówka, schab, szynka ok. 1 kg,
1/4 szklanki cukru,
1/2 szklanki soli, najlepiej kamiennej niejodowanej,
Po 1 płaskiej łyżeczce mielonej papryki – ostra i słodka,
1 główka czosnku przeciśniętego przez praskę,
Po łyżeczce mielonego pieprzu czarnego i ziołowego,
Garść albo dwie majeranku,
1 łyżka suszonego oregano.
Sposób przygotowania
Mięso umyć , osuszyć i obtoczyć w cukrze , włożyć do plastikowego pojemnika i zostawić w lodówce na 16 godzin.
Następnie mięso umyć, dokładnie osuszyć i obtoczyć w soli wymieszanej z papryką, zostawić w lodówce na 24 godziny.
Po tym czasie znowu mięso umyć , osuszyć i natrzeć czosnkiem i pieprzem a następnie obtoczyć w majeranku wymieszanym z oregano.
Jak przyprawy dobrze przylgną do mięsa zawinąć je w ściereczkę, gazę lub włożyć do damskiej podkolanówki (oczywiście wypranej), jeśli mięso jest niekształtne można je zesznurować i zawiesić do wysuszenia na ok. 7 dni.
Ja suszę 2 tygodnie a nawet miesiąc.
Miejsce do suszenia nie powinno być zbyt ciepłe... najlepiej robić to w ciemnej spiżarni, ale w kuchni też nic mu się nie stanie.
Nie polecam robić tego latem, bo muchy mogą nam mięsko zepsuć.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz