poniedziałek, 2 września 2013

Kielbasa szynkowa.............................Z szynkowaru



60 dag mięsa z kurczak

80 dag mięsa z łopatki

30 gram peklosoli

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka cukru pudru

1.5 łyżeczki żelatyny

150 ml wody

Wykonanie:

Łopatkę umyć i osuszyć, następnie pokroić na plastry i rozbić tłuczkiem oraz pokroić w małą kostkę. Mięso z kurczaka pokroić w większą kostkę i wymieszać z oba gatunki mięsa z peklosolą, przygotowane mięso odstawić na 3 godziny do lodówki.

Mięso po schłodzeniu wymieszać z pieprzem, majerankiem, przeciśniętym czosnkiem oraz cukrem pudrem na koniec dodać wodę i żelatynę całość dokładnie wymieszać i ciasno ubić w szynkowarze.



Mięso odstawić do zapeklowania na 24 godziny w lodówce.




Szynkowar z zapeklowanym mięsem umieścić w garnku z gotującą się wodą i gotować 2 godziny w temp. 80st, następnie wystudzić i schłodzić kolejne 8 - 12 godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)