250g mleka
50g świeżych drożdży
50g cukru trzcinowego lub 100 g erytrytolu
500g mąki orkiszowej lub pszennej razowej
1/2 łyżeczki soli
dżem do drożdżówek...... wg gustu :)
mleko lub roztrzepane jajko żeby pomalować wierzchy drożdżówek przed pieczeniem
Do naczynia miksującego dodać: 250g mleka, 50g świeżych drożdży, 100 g erytrytolu podgrzać 2min/37 stopni C/obr.1.
Dodać 50g miękkiego masła, 500 g mąki orkiszowej lub pszennej i 1/2 łyżeczki soli, wyrobić 2 min/interwał. Ciasto przełożyć do miski, pozostawić do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 - 16 kawałków i robimy bułeczki, lekko spłaszczamy i robimy palcem dziurkę na dżem....
Wierzch posmarować żółtkiem ze śmietaną.
Piec 15-20 minut w 160-180 stopniach Celsjusza – zależy od piekarnika.
Najlepiej sprawdza się wstawienie ciasta do 160 stopni, po 10 minutach zwiększam do 180.
Wyjąć drożdżówki gdy zaczną się rumienić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz