środa, 2 stycznia 2019
Placki z cukiinii .... smaczne i delikatne
3 łyżki (30 g) mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki mleka
1 cukinia (około 300 g)
oliwa lub olej roślinny
opcjonalnie: 1/4 cebuli
1 łyżka siekanej natki pietruszki
Mąkę przesiać do miski, wymieszać ze szczyptą soli, świeżo zmielonym pieprzem, a następnie z roztrzepanym jajkiem. Stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając rózgą, aż ciasto będzie gładkie. Wymieszać z tartą na dużych oczkach cukinią i opcjonalnie z drobno startą cebulą oraz posiekaną natką pietruszki
Rozgrzać patelnię z oliwą, nakładać po łyżce masy i smażyć placuszki przez około 2 - 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1 - 2 minuty.
Sałatka z białej kapusty na zimę....pyszna
składniki - waga po obraniu jarzyn :
ok. 1000 g białej kapusty
ok 1000 g ogórków gruntowych
ok. 100 g szalotki
ok. 250 g marchewki
ok. 200 g czerwonej papryki
ok. 150 g jabłka - u mnie antonówka
ok. 25 g ostrej papryczki
2 lekko czubate łyżeczki soli
60 g cukru
100 ml oleju rzepakowego
140 ml octu winnego białego
1 czubata łyżeczka ziaren kminku
1 czubata łyżka ziaren białej gorczycy
\
Kapustę cienko poszatkować przełożyć do miski. Posypać solą, wymieszać kilka chwil rękami. Odstawić pod przykryciem na pół godziny. W tym czasie jabłko obrane ze skórki i marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Paprykę pokroić w cienkie paski a szalotki w piórka. Ostrą papryczkę posiekać
Kiedy kapusta nieco zmiękła i puści trochę soku dodać do niej pozostałe rozdrobnione składniki. Dodać cukier, olej, ocet, gorczycę i kminek - wszystko dobrze wymieszać. Sałatką napełnić słoiki, dobrze ugniatając a na wierzch wlać sok jaki pozostał mi na dnie miski. Słoiki zakręcić i wstawić do dużego garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Wlać tyle zimnej wody aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować ok. 25 minut licząc od zagotowania wody w garnku.
Kapustę białą można zastąpić kapustą włoską !
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...