środa, 7 września 2016
Ciasto śliwkowe z lekką pianką.................cudowny smak lata.
500 g śliwek
Kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (można dać krupczatkę)
250 g masła (zimnego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta
Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody.
Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić .
Mozna ciasto zrobić dzien wczesniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem,
wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać.
Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190oC przez około 20 minut.
Wystudzić!
Budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
16 g domowego cukru waniliowego
2 opakowania budyniu waniliowego
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Śliwki umyć, przepołowić i wypestkować.
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, ubić białka
na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać
cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił.
Następnie cienką stróżką wlewać olej dalej miksując.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę.
Wyrównać i poukładać śliwki. Owoce lekko wepchnąć w pianę.
Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190 C przez około 30 - 40 minut.
Dorsz pod beszamelem.............smaczna zapiekanka
600 g filetów z dorsza
sok z 1/2 cytryny
skórka z cytryny
1,5 łyżki masła, najlepiej sklarowanego
sól
Sos:
2 łyżki masła
2 czubate łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
szczypta startej gałki muszkatołowej
1-2 łyżki startego sera parmezan lub
ser żółty do sosu i posypania
1/4 łyżeczki białego pieprzu
sól
Rybę opłukać ją pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem,
a potem pokroić na kawałki , skropić sokiem i oprószyć odrobiną skórki z cytryny.
Odstawić na 15 minut. Potem każdą porcję ponownie osuszyć i,
oprószyć solą.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i ułożyć w nim rybę.
Na sos beszamelowy rozpuścić masło w rondlu.
Do spienionego wsypać mąkę, bez przerwy mieszając i zrobić białą zasmażę.
Gdy składniki się połączą, zdjąć z ognia i powoli wlać zimne mleko,
energicznie mieszając. Po zagotowaniu się sosu zmniejszyć ogień i gotować,
aż uzyskamy konsystencję śmietany.Dodać starty parmezan lub żółty ser.
Sosem polać ułożoną w naczyniu do pieczenia rybę. Na wierzchu rozsypać pozostały ser.
Zapiec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Placki ziemniaczane z cukinią
5-6 średnich ziemniaków
1 młoda cukinia
1 nieduża cebula
3 czubate łyżki mąki pszennej
2 jajka
olej do smażenia
sól, pieprz
Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce na miazgę, cukinię na grubej tarce na wiórki.
Nadmiar płynu odlać
Wbić jajka, wymieszać z mąką i przyprawami.
Wlać na patelnię trochę oleju, rozgrzać i zostawić na średnim ogniu.
Łyżką nakładać ciasto na rozgrzany olej
Placki wykładać na papierowe ręczniki.
Sałatka śledziowa..............smaczna i prosta
4 duże ziemniaki
250 g śledzi (matjas)
2 jajka na twardo
1 duża cebula
sól do smaku
1 duże kwaskowate jabłko
100 g kiszonych ogórków
200 ml majonezu
100 ml chudego jogurtu
szczypta białego pieprzu
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka musztardy
10-15 dag sera żółtego
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać i pokroić w kostkę.
Filety śledziowe moczyć w zimnej wodzie ok. 1 godzinę, ale jeśli kupiliśmy śledzie w zalewie to sprawdźmy smak,
bo tych naogół nie trzeba moczyć. Pokroić śledzie w kostkę.
Cebulę, ugotowane jajko i jabłko pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w drobna kosteczkę.
Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem, dodać sok z cytryny i pieprz, pokrojoną natkę pietruszki
oraz musztardę do smaku.Delikatnie zamieszać składniki i schłodzić.
Tarta z gruszkami..................
Kruche ciasto:
1 1/4 szklanki mąki pszennej (można dać krupczatkę)
125 g masła (zimnego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
3 żółtka
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta
Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą, schłodzić.
Mozna ciasto zrobić dzien wczesniej.
Blachę wysmarować masłem,
wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylepic ciastem forme do tarty
i podpiec na złoty kolor w temperaturze 190oC przez około 15 minut.
Wystudzić!
Budyniowa pianka:
3 białka
1/2 szklanki cukru
8 g cukru waniliowego
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
Gruszki obrac i lekko podsmazyc na masle duże kawałki
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, ubić białka
na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać
cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił.
Następnie cienką stróżką wlewać olej dalej miksując.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę.
Wyrównać i poukładać zimne gruszki. Owoce lekko wepchnąć w pianę.
Piec w temperaturze 180 C przez około 30 - 35 minut.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...