środa, 7 września 2016
Ciasto śliwkowe z lekką pianką.................cudowny smak lata.
500 g śliwek
Kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (można dać krupczatkę)
250 g masła (zimnego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta
Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody.
Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić .
Mozna ciasto zrobić dzien wczesniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem,
wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać.
Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190oC przez około 20 minut.
Wystudzić!
Budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
16 g domowego cukru waniliowego
2 opakowania budyniu waniliowego
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Śliwki umyć, przepołowić i wypestkować.
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, ubić białka
na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać
cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił.
Następnie cienką stróżką wlewać olej dalej miksując.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę.
Wyrównać i poukładać śliwki. Owoce lekko wepchnąć w pianę.
Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
Piec w temperaturze 190 C przez około 30 - 40 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
bardzo zaciekawiła mnie ta pianka z olejem. Zapisuję przepis, bo czuję, że to jest pyszne ciasto! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń