środa, 7 września 2016

Ciasto śliwkowe z lekką pianką.................cudowny smak lata.


500 g śliwek

Kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (można dać krupczatkę)
250 g masła (zimnego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek




Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta
 Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody.
 Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić .
Mozna ciasto zrobić dzien wczesniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, 
wyłożyć papierem do pieczenia. 
Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać.
 Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190oC przez około 20 minut. 
Wystudzić!



Budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka cukru 
16 g domowego cukru waniliowego
 2 opakowania budyniu waniliowego 
1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Śliwki umyć, przepołowić i wypestkować. 
Kiedy podpieczony spód jest wystudzony,  ubić białka 
 na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać
cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
 Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. 
Następnie cienką stróżką  wlewać olej dalej miksując.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. 
Wyrównać i poukładać śliwki. Owoce  lekko wepchnąć w pianę.
Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).


Piec w temperaturze 190 C przez około 30 - 40 minut. 


1 komentarz:

  1. bardzo zaciekawiła mnie ta pianka z olejem. Zapisuję przepis, bo czuję, że to jest pyszne ciasto! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)