niedziela, 28 lipca 2013

Ciasto marchewkowe V.......Gâteau aux carottes :)






Skladniki:

330 g drobno startej marchewki
4 jajka
300 ml oleju roślinnego
400 g cukru
250 g przesianej mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu mielonego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
145 g złotych rodzynek
150 g cukru pudru
85 g serka śmietankowego
1 łyżka  miodu
1 łyżeczki aromatu waniliowego

Zmiksować jajka z olejem i cukrem. Mieszać przez 30 sekund.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami.
 Dodać marchewkę i rodzynki. Wlać mieszaninę z jajkami do suchych składników i dobrze wymieszać.
Wlać ciasto do formy dobrze wysmarowanej tłuszczem. Piec w piekarniku w temperaturze 175°C przez 60 do 70 minut.
Ostudzić ciasto na metalowej podstawce, a następnie włożyć do lodówki aby całkowicie ostygło.
Polewa: zmiksować cukier puder z serkiem śmietankowym i wanilią.
 Rozsmarować polewę na zimnym cieście i  dowolnie udekorowac.....

Ciasto marchewkowe IV..................Gâteau aux carottes



Ciasto:

5 szklanek startej marchewki
150 g brązowego cukru (do marchewek)
4 jajka
1 szklanka cukru białego
3/4 szklanki oleju roślinnego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka posiekanego ananasa, odsączonego
2 i 2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
2-3 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki przyprawy do piernika lub domowa mieszanka 
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Krem:

400 g serka philadelphia lub innego serka kremowego lekko solonego
8 łyżek miękkiego masła
1 i 2/3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii (można zastąpić ekstraktem)


Ciasto:
Starte marchewki zasypać brązowym cukrem, wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę, aby puściły sok.



Do dużej miski wbić jajka, ucierać. Stopniowo dodawać cukier i dalej ucierać do wykorzystania cukru,
masa powinna być gęsta, jasna i puszysta. Stopniowo dodawać olej, dalej ubijać, dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać.
Dodać posiekane ananasy, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, sól,
cynamon i resztę przypraw. Wymieszać do połączenia się składników. Na koniec dodać marchew (
razem z sokiem, który puściła) i orzechy włoskie. Wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o śr. 24 cm) i wygładzić wierzch.
Piec ok. 50 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 175°C.
 Po wyjęciu z piekarnika nieco przestudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę i całkowicie wystudzić!

Krem:
Wszystkie składniki kremu utrzeć na gładką masę.


Moja uwaga;
Mozna ozdobic orzechami,migdalami lub starta czekolada.....

Ciasto marchewkowe III.......Gâteau aux carottes



4 jajka

1 szklanka brązowego cukru
1 kostka masła (200 g)
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
laska wanilii
około 5 dużych marchewek (2 szklanki po starciu) 
posiekane orzechy włoskie (około 100 g)

Polewa:

250 ml kwaśnej śmietany
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki brązowego cukru

Masło roztopić w rondelku. Marchewkę  zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Z wanilii wyjać drobne ziarenka. Wszystkie składniki połączyc ze sobą mieszając je łyżką (nie mikserem!),
trochę jak na muffiny, niezbyt długo i dokładnie, do momentu aż masa stała się jednolita.
Wyłożyc do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą.
 Wstawic do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 45-50 minut.



Polewa z mlecznej czekolady świetnie pasuje do ciasta marchewkowego!!!

 Do rondelka wlać kwaśną śmietanę (18%), czekoladę i cukier.
Kiedy czekolada się rozpuściła, a polewa stanie się lśniąca, posmarować nią upieczone ciasto i jeszcze na 10 minut wstawić do piekarnika.

Ciasto marchewkowe II..........GATEAU AUX CAROTTES



Ciasto:


   4 jajka,
   1,5 szkl cukru,
   2 szklanki (ubite) utartej drobno marchewki,
   2 szkl mąki,

   3/4 kostki masła,
   2 łyżeczki sody,
   2 łyżeczki proszku do pieczenia,
   2 łyżeczki cukru wanilinowego,
   4 łyżeczki cynamonu,

   3 szklanki grubo posiekanych orzechów



Masło rozpuścic i ostudzic . Jajka ubic z cukrem na puszystą masę, dodaacj delikatnie marchew i pozostałe sypkie składniki.

Wlac masło do masy i bardzo dokładnie wymieszac, następnie przełozyc do natłuszczonej i posypanej bułką formy 20x30cm.
Piec w temp 200°C około 50 minut - do suchego patyczka.



Polewa:
100 g serka topionego śmietankowego,
  100g masła,
  1/2 szklanki cukru pudru
  2 łyżeczki cukru wanilinowego,
    połówki orzechów

Stopione, letnie masło i serek  wymieszac z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
Przestudzoną polewą posmarować również wystudzone ciasto!!!.
Można udekorować połówkami orzechów włoskich.

Ciasto marchewkowe.......Gâteau aux carottes




Składniki:

2/3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju rzepakowego lub z orzechów włoskich
2 jajka, roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (z puszki lub świeżych)
1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek, sodę, przyprawy.

W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem.

Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
 Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175°C przez  45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.

Krem z philadelphii:

200 g serka philadelphia
6 łyżek masła, w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru pudru, przesianego
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Wszystkie składniki umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż.
Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze.
Ozdobić orzechami włoskimi, delikatnie oprószyć cynamonem.


To zabawne, że do ciasta dodaje się marchew. A jednak carrot cake (gâteau aux carottes) to pyszne ciasto. Przypomina nieco piernik. 
Jest popularne w krajach anglojęzycznych.... i tam to gigantyczny kawałek ciasta marchewkowego z białym lukrem na wierzchu i małą marchewką z marcepanu. 
 Fantastyczne ciasto do kawy czy herbaty, które u mnie znika w mgnieniu oka.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)