niedziela, 28 lipca 2013

Ciasto marchewkowe III.......Gâteau aux carottes



4 jajka

1 szklanka brązowego cukru
1 kostka masła (200 g)
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
laska wanilii
około 5 dużych marchewek (2 szklanki po starciu) 
posiekane orzechy włoskie (około 100 g)

Polewa:

250 ml kwaśnej śmietany
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki brązowego cukru

Masło roztopić w rondelku. Marchewkę  zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Z wanilii wyjać drobne ziarenka. Wszystkie składniki połączyc ze sobą mieszając je łyżką (nie mikserem!),
trochę jak na muffiny, niezbyt długo i dokładnie, do momentu aż masa stała się jednolita.
Wyłożyc do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą.
 Wstawic do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 45-50 minut.



Polewa z mlecznej czekolady świetnie pasuje do ciasta marchewkowego!!!

 Do rondelka wlać kwaśną śmietanę (18%), czekoladę i cukier.
Kiedy czekolada się rozpuściła, a polewa stanie się lśniąca, posmarować nią upieczone ciasto i jeszcze na 10 minut wstawić do piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)