4 jajka
1 szklanka brązowego cukru
1 kostka masła (200 g)
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
laska wanilii
około 5 dużych marchewek (2 szklanki po starciu)
posiekane orzechy włoskie (około 100 g)
Polewa:
250 ml kwaśnej śmietany
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki brązowego cukru
Masło roztopić w rondelku. Marchewkę zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Z wanilii wyjać drobne ziarenka. Wszystkie składniki połączyc ze sobą mieszając je łyżką (nie mikserem!),
trochę jak na muffiny, niezbyt długo i dokładnie, do momentu aż masa stała się jednolita.
Wyłożyc do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą.
Wstawic do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 45-50 minut.
Polewa z mlecznej czekolady świetnie pasuje do ciasta marchewkowego!!!
Do rondelka wlać kwaśną śmietanę (18%), czekoladę i cukier.
Kiedy czekolada się rozpuściła, a polewa stanie się lśniąca, posmarować nią upieczone ciasto i jeszcze na 10 minut wstawić do piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz