Krążki cebulowe są jednym z tych smacznych i banalnych w wykonaniu dodatków, które potrafią wnieść smażone jedzonko na przynajmniej jeden poziom wyżej. Jest kilka sposobów panierowania tego przysmaku – można do tego użyć tempury lub okruszków panko lub w cieście piwnym....
3 duże cebule
390g mąki pszennej uniwersalnej (typ 480)
190g mąki kukurydzianej
1 duże jajko
2 łyżeczki mielonego czosnku
2 łyżeczki mielonej cebuli
2 łyżeczki chili cayenne
1,5 łyżeczki białego cukru
2 łyżeczki soli + więcej do posypania
500ml wody gazowanej
375ml jasnego lagera
Ok. 1,5 litra oleju rzepakowego do smażenia
Przesiać mąkę do dużej miski. W innej dużej misce roztrzepać żółtka i wymieszać z piwem, masłem i solą. Odsypać 1 szklankę mąki do obtaczania cebuli. Pozostałą mąkę dodać do żółtek z piwem i dobrze wymieszać. Pozostawić ciasto, żeby odpoczęło przez 30 do 60 minut.
Nagrzać frytkownicę do 190°C lub dobrze nagrzać patelnię do smażenia w głębokim oleju.
W małej misce ubić na sztywno białka i delikatnie połączyć je z ciastem.
Obtoczyć każdy krążek cebuli w mące, a następnie zanurzyć w cieście.