piątek, 27 września 2013
Ziemniaki do obiadu inaczej...........Ziemniaki z kiełbasą - stare, polskie danie.....Pommes de terre avec saucisse
25 dag kiełbasy
pół kilograma ziemniaków
2 łyżki oleju
cebulę
2 łyżki mąki
starty zółty ser
Położyc kiełbasę na rozgrzanym tłuszczu i przysmażyc ją na brązowy kolor.
Wyjac mięso i ostudzic je, a następnie pokroic w kostkę.
Na tłuszczu wytopionym z kiełbasy zeszklic cebulę, dodac 2 łyżki mąki i rozprowadzic odrobiną wody.
Ziemniaki uotowane i pokrojone w talarki trzeba teraz włożyć do sosu i dokładnie wymieszać.
Wsypc je nastepnie do naczynia żaroodpornego i przekładac kiełbasą. Na samej górze powinny znaleźć się ziemniaki.Posypac startym zoltym serem
Zapiec pół godziny.
Ziemniaki do obiadu inaczej...................Pieczone ziemniaki z boczkiem(palce lizac) Pommes de terre cuites au four avec du bacon
4 ziemniaki średniej wielkości
8 boczek wędzony (plasterków powinno być dwa razy więcej niż ziemniaków)
żółty ser
kminek lub koperek
olej
sól
Pieczone ziemniaki najpierw muszą być lekko podgotowane pamiętajac, że ziemniaki nie mogą być zupełnie miękkie. Po 20 minutach odcedzic je i pozostawic chwilę pod przykryciem.
Wlaczyć piekarnik . Wyłóżyc blaszkę folią aluminiową i posmarowac ją olejem.
Ustawc temperaturę na 180 stopni.
Pokroic boczek i ser w plasterki.
Do każdego ziemniaka przymocowac wykałaczką plasterek sera i 2 plasterki boczku.
Posypac ziemniaki zapiekane kminkiem albo posiekanym koperkiem.
Zziemniaki będą gotowe po 10-15 minutach w piekarniku.
Ziemniaki do obiadu inaczej..................Kartoflane romby......Diamants de pommes de terre
Składniki:
60 dkg ugotowanych ziemniaków
2 szklanki mąki
1 jajko
kilka uduszonych pieczarek
1 cebulka usmażona na złoto
koperek
gałka muszkatołowa
sól
Ziemniaki ugotowac, dokładnie ugniotłuc.
Do wystudzonych ziemniaków dodałac pieczarki, cebulę, jajko, mąkę i przyprawy.
Wyrobic ciasto, rozwałkowac i wyciac radelkiem np: romby. Usmażyc na niewielkiej ilości oleju, kilka minut z każdej strony.
Osuszyc papierowym ręcznikiem.
Ziemniaki do obiadu inaczej..............................Paleczki ziemniaczane......Bâtons de pommes de terre
80 dag ziemniaków
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cebula
masło
oliwa lub klarowane maslo
bułka tarta
sól, pieprz, suszony lubczyk,tymianek
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praske. Zostawiamy do wystudzenia.
Doprawiamy do smaku i dodajemy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i przesmażoną na maśle.
Dodajemy jajo i mąkę i dokładnie mieszamy.
Formujemy wałki i obtaczamy w bułce.
Smażymy na patelni na średnim ogniu (koło 5-7 minut ).
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...