piątek, 27 września 2013

Ziemniaki do obiadu inaczej..............................Paleczki ziemniaczane......Bâtons de pommes de terre



80 dag ziemniaków
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cebula
masło
oliwa lub klarowane maslo
bułka tarta
 sól, pieprz, suszony lubczyk,tymianek


Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praske. Zostawiamy do wystudzenia.
Doprawiamy do smaku i dodajemy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i przesmażoną na maśle.
Dodajemy jajo i mąkę i dokładnie mieszamy.

Formujemy wałki i obtaczamy w bułce.
Smażymy na patelni  na średnim ogniu (koło 5-7 minut ).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)