piątek, 27 września 2013
Ziemniaki do obiadu inaczej..............................Paleczki ziemniaczane......Bâtons de pommes de terre
80 dag ziemniaków
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cebula
masło
oliwa lub klarowane maslo
bułka tarta
sól, pieprz, suszony lubczyk,tymianek
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praske. Zostawiamy do wystudzenia.
Doprawiamy do smaku i dodajemy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i przesmażoną na maśle.
Dodajemy jajo i mąkę i dokładnie mieszamy.
Formujemy wałki i obtaczamy w bułce.
Smażymy na patelni na średnim ogniu (koło 5-7 minut ).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz