piątek, 27 września 2013

Ziemniaki do obiadu inaczej...................Pieczone ziemniaki z boczkiem(palce lizac) Pommes de terre cuites au four avec du bacon






4 ziemniaki średniej wielkości 
8 boczek wędzony (plasterków powinno być dwa razy więcej niż ziemniaków)
żółty ser
kminek lub koperek
olej
sól

Pieczone ziemniaki najpierw muszą być lekko podgotowane pamiętajac, że ziemniaki nie mogą być zupełnie miękkie. Po 20 minutach odcedzic je i pozostawic chwilę pod przykryciem.
Wlaczyć piekarnik . Wyłóżyc blaszkę folią aluminiową i posmarowac ją olejem.
Ustawc temperaturę na 180 stopni.
Pokroic boczek i ser w plasterki.
Do każdego ziemniaka przymocowac wykałaczką plasterek sera i 2 plasterki boczku.
Posypac ziemniaki zapiekane kminkiem albo posiekanym koperkiem.
Zziemniaki  będą gotowe po 10-15 minutach w piekarniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)