poniedziałek, 3 kwietnia 2017

KIMCHI prawdziwe, koreańskie ................:)



Składniki:
 na 1 kg kapusty pekińskiej
5 łyżek soli
2 – 3 litry wody

Składniki na pastę kimchi:
¾ szklanki wody
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka ksylitolu

3 – 4 łyżek papryki w płatkach
3 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane lub starte na tarce
4 cm imbiru, starte na tarce
¼ łyżeczki soli

Oraz:
½ małej rzepy lub kalarepy
¼ szklanki szczypiorku, pokrojonego w grube kawałki
¼ marchewki, pocięta w cienkie paseczki

Kapustę przekroić wzdłuż na cztery części, następnie każdą ćwiartkę pokroić na małe kawałki.
 Tak przygotowaną kapustę przełożyć do dużej miski, zalać wodą z solą, docisnąć talerzykiem 
obciążonym słoikiem i odstawić na 60 minut.  



Zagotować wodę z mąką ryżową oraz cukrem i gotować przez 1 -2 minuty do czasu, aż zmieni się w gęsty, ryżowy kleik.
 Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.  



Następnie do przestudzonego kleiku dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać aż do uzyskania gładkiej pasty. 
Kiedy pasta będzie wymieszana dodać resztę warzyw.




Namoczoną kapustę opłukać, odcedzić, bardzo dokładnie odcisnąć i przełożyć do dużej miski.



 Dodać pastę kimchi i przy pomocy dłoni w rękawiczkach  (!) dokładnie natrzeć kapustę pastą. 
Kiedy całość będzie wymieszana przełożyć do pojemnika, pojemnik zamknąć 



i zostawić na blacie na 2 dni, potem przełożyć do lodówki.....

Smacznego


Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)