niedziela, 14 sierpnia 2016

Jak skomponować surówkę?

Zazwyczaj wykorzystujemy jedną surówkę do każdego dania.......
dziwiąc się czasem, że domownicy kręcą  z niezadowolenia  nosem.
 Bo .... nie każda kompozycja surówkowa pasuje do danego rodzaju mięsa.
 Jaki jest więc przepis na uniwersalną surówkę, która idealnie skomponuje się z każdą sztuka mięsa?


Jak zrobić uniwersalną surówkę do obiadu?

Do potraw z grilla najlepiej sprawdzą się kompozycje na bazie różnych sałat i lekkich,
lecz wyrazistych, sosów.
 Z kolei mięsa gotowane bywają  kapryśne – 
i do towarzystwa surówki wolą bukiet gotowanych na parze warzyw z odrobiną przypraw.
Jak dobrać surówkę do danego rodzaju mięsa?
 Kryterium jest rodzaj mięsa, do którego chcemy dobrać surówkę.
 I tak do ryb najlepiej sprawdzą się wszelkie kapusty: pekińska, włoska, biała, czerwona.
 Nie muszą być w postaci surówki, równie dobrze możemy skusić się o kapustę kwaszoną
 lub zasmażaną. Oprócz nich dobrze jest sięgać także po pora .
Do drobiu idealnie sprawdzą się słodkie surówki w postaci np. marchewki z brzoskwiniami 
czy też seler z orzechami.
 Oczywiście bez problemu można podać także coś ostrego,
 jednak to zależy od sposobu przygotowania. 
Wieprzowina świetnie smakuje w towarzystwie kapusty, tradycyjnej mizerii oraz tartych surówek.
Wołowina idealnie komponuje się z buraczkami oraz sałatkami z dodatkiem zieleniny:
 koperek, szczypiorek, pietruszka,kolendra..... 
Dziczyzna, która zamiast surówek znacznie bardziej woli towarzystwo gotowanych warzyw strączkowych.

Jak skomponować surówkę?

 Przede wszystkim składniki sałatki powinny być dobrane w taki sposób, 
żeby całość dostarczała jak największej ilości wartości odżywczych.
Z tego powodu dobrze jest zrezygnować ze świeżego ogórka
 (składającego się ... z samej wody) na rzecz kiszonego.

 Co ze sobą łączyć?

 Marchewka lubi zarówno dodatki słodkie (rodzynki, orzechy, jabłko, ananas, etc.), 
jak i wytrawne (kapusta kiszona, por, seler naciowy, etc.).
 Seler korzeniowy preferuje bakalie a  sałaty 
dobrze smakują z pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, świeżą papryką i oliwkami.
Do sałatek, które serwujemy jako dodatek do mięsa, nie ma sensu dorzucać szynki, 
sera, kurczaka czy innych ciężkich składników. 

 O czym pamiętamy?

Surówka ma  uzupełnić obiad o witaminy !

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)