dziwiąc się czasem, że domownicy kręcą z niezadowolenia nosem.
Bo .... nie każda kompozycja surówkowa pasuje do danego rodzaju mięsa.
Jaki jest więc przepis na uniwersalną surówkę, która idealnie skomponuje się z każdą sztuka mięsa?
Jak zrobić uniwersalną surówkę do obiadu?
Do potraw z grilla najlepiej sprawdzą się kompozycje na bazie różnych sałat i lekkich,
lecz wyrazistych, sosów.
Z kolei mięsa gotowane bywają kapryśne –
i do towarzystwa surówki wolą bukiet gotowanych na parze warzyw z odrobiną przypraw.
Jak dobrać surówkę do danego rodzaju mięsa?
Kryterium jest rodzaj mięsa, do którego chcemy dobrać surówkę.
I tak do ryb najlepiej sprawdzą się wszelkie kapusty: pekińska, włoska, biała, czerwona.
Nie muszą być w postaci surówki, równie dobrze możemy skusić się o kapustę kwaszoną
lub zasmażaną. Oprócz nich dobrze jest sięgać także po pora .
Do drobiu idealnie sprawdzą się słodkie surówki w postaci np. marchewki z brzoskwiniami
czy też seler z orzechami.
Oczywiście bez problemu można podać także coś ostrego,
jednak to zależy od sposobu przygotowania.
Wieprzowina świetnie smakuje w towarzystwie kapusty, tradycyjnej mizerii oraz tartych surówek.
Wołowina idealnie komponuje się z buraczkami oraz sałatkami z dodatkiem zieleniny:
koperek, szczypiorek, pietruszka,kolendra.....
Dziczyzna, która zamiast surówek znacznie bardziej woli towarzystwo gotowanych warzyw strączkowych.
Jak skomponować surówkę?
Przede wszystkim składniki sałatki powinny być dobrane w taki sposób,
żeby całość dostarczała jak największej ilości wartości odżywczych.
Z tego powodu dobrze jest zrezygnować ze świeżego ogórka
(składającego się ... z samej wody) na rzecz kiszonego.
Co ze sobą łączyć?
Marchewka lubi zarówno dodatki słodkie (rodzynki, orzechy, jabłko, ananas, etc.),
jak i wytrawne (kapusta kiszona, por, seler naciowy, etc.).
Seler korzeniowy preferuje bakalie a sałaty
dobrze smakują z pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, świeżą papryką i oliwkami.
Do sałatek, które serwujemy jako dodatek do mięsa, nie ma sensu dorzucać szynki,
sera, kurczaka czy innych ciężkich składników.
O czym pamiętamy?
Surówka ma uzupełnić obiad o witaminy !