środa, 6 listopada 2019

Sok z kiszonych buraków i selera...niezawodny .przepis



Potrzebujemy garnek kamionkowy, duży słoik lub słoik litrowy,..

Na litrowy słoik potrzebujemy:

Jeden suszony grzybek,
3 ziela angielskie,
1 liść laurowy,
1 łyżeczka soli,
4 ząbki czosnku
1 l wody
1 płaska łyżka soli kamiennej
1 1/2 kg buraków czerwonych 
1/2 selera


Buraki i seler obieramy i kroimy w talarki, zioła i czosnek wkładany na dno słoika. 
Dodajemy buraki i zalewamy wodą z rozpuszczoną łyżeczką soli. Jeśli chcemy, aby barszcz był na święta warto zostawić słoik otwarty w ciepłym miejscu i zbierać powstającą pianę (to bardzo ważne!). 


Proces kiszenia trwa od 5-7 dni. Zależy to od temperatury pomieszczenia. Moja poprzednia porcja kisiła się 7 dni (zimno)

Moja uwaga;

Gdy zlejemy sok, możemy jeszcze raz zalać buraki wodą i nastawić drugą porcję. Druga porcja zawkasu będzie gotowa wcześniej, już za 3 dni.
Zawsze zalewam buraki po raz drugi, bo naprawdę szkoda wywalić tyle dobroci. Drugi nastaw nie już tak intensywny w smaku, ale do picia idealny. Po drugim nastawie można już bez żalu wyrzucić buraczki.
Gdy kisimy buraki z przeznaczeniem wyłącznie do wypicia jako napój można zmniejszyć ilość dodanej soli do kiszenia do 1 łyżeczki na 1 litr wody.

Domowy pasztet .............. z mięsa mieszanego





30 dag cielęciny
30 dag wieprzowiny
30 dag wołowiny
30 dag wątróbki drobiowej lub cielęcej
30 dag podgardla lub tłustego boczku
warzywa: marchew, pietruszka , duża cebula
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa
1 czerstwa kajzerka
4 jajka





Mięso z  dzielimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą. Dodajemy warzywa i przyprawami wg uznania. Gotujemy ok 3 godz do miękkości mięsa. Po ugotowaniu mięso obieramy z kości. Następnie boczek i słoninę kroimy na małe kawałki zostawiając kilka plastrów na wierzch.
Bułkę moczymy w wywarze z mięsa, odciskamy. Mięso z zająca, podgardle, słoninę, marchew, pietruszkę, seler, cebulę i bułki mielimy najlepiej 3 razy. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do masy razem z żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę.Na koniec doprawiamy przyprawami i wyrabiamy ręcznie.Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki, na wierzch wykładamy plastry słoniny i pieczemy ok 60 - 70 min w 180 C.


Bigos pieczony......... pyszny i pachnący .......mistrzowski






Składniki
stosunek mięsa do kapusty to 1:1
1 kg kiszonej kapusty
1/2 kg kapusty słodkiej
1 kg mięsa wieprzowina, kurczak, indyk i gęś
1/2 kg dobrej kiełbasy
1 średnia cebula
garść suszonych prawdziwków
kminek
liście laurowe
ziele angielskie
sól
pieprz
koncentrat pomidorowy
 śliwki wędzone, a nie suszone,
 dodatek czerwonego wina.






Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie, ugotować i odcedzić
 Mięso wypłukać. Pokroić w kostkę o średnicy około 2×3 cm. Podsmażyć na oliwie na złoty kolor, dodać sól, pieprz. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, również podsmażyć.
 W brytfannie ułożyć warstwami:
przyrumienione mięso z kiełbasą
warstwa kapusty
 grzyby namoczone
przyrumienione mięso z kiełbasą
 warstwa kapusty i śliwek
doprawiamy pieprzem
zalewamy wywarem z przecierem

W oddzielnym naczyniu przygotować sos pomidorowy- koncentrat pomidorowy wymieszać z około 2 szklankami wody. Przygotowanym sosem pomidorowym zalać kapustę i pozostałe składniki znajdujące się w naczyniu żaroodpornym.
 Dolać wody tak, aby stanowiła 3/4 naczynia.
 Całość wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika i piec 1,5 godziny w 180- 200 stopniach C.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)