piątek, 24 czerwca 2016

Nalewka Ratafia......wieloowocowa

250g truskawek
250g poziomek
250g jagód
250g czereśni
500g wiśni
500g moreli
500g pożeczek czerwonych
500g agrestu
500g śliwek węgierek
500g pożeczek czarnych
koło 2 kg cukru (można troszkę więcej)
2l spirytusu




Przygotować duży pojemnik (może być słój lub gąsiorek). 
Wsypywać do niego w miarę dojrzewania owoce. 
Z owoców pestkowych usunąć pestki.
Każdą porcję owoców zasypywać cukrem i zalewać spirytusem.
Pierwsza porcje owoców zalać spirytusem z wodą 3:1
Macerować miesiąc od wrzucenia ostatniej porcji owoców. 
Zalewę zlać, owoce odcisnąć. Przelać do butelek i odstawić na pół roku.
Można nalewkę zrobić z połowy ilości......

Nalewka z agrestu ............dwie wersje.

przepis tradycyjny:

2 kg agrestu
1 kg cukru
1 l spirytusu
0,5 l wody


Agrest pozbawić szypułek, umyć i umieścić w słoju lub gąsiorze. 
alać wódką i spirytusem, zamknąć, odstawić na miesiąc w zaciemnione miejsce. 
Po upływie tego czasu zlać powstałą nalewkę, a owoce zasypać cukrem i ponownie odstawić (na co najmniej 7 dni)
. Następnie przefiltrować sok, połączyć z nalewką, przelać do butelek i odstawić jeszcze na 1 miesiąc.
======================================

przepis z przyprawami korzennymi:

1 kg agrestu
0,5 kg cukru
0,5 l wódki
0,5 l spirytusu
1 mała filiżanka rodzynek
2 laski wanilii
kawałek świeżego imbiru

Z agrestu usunąć szypułki, owoce umyć, włożyć do słoja i lekko zmiażdżyć. 
Wsypać rodzynki, starty świeży imbir, wanilię. Zalewać mieszanką wódki i spirytusu, odstawić na 4 tygodnie.
 Po tym czasie zlać nalewkę, a owoce zasypać cukrem i odstawić na 7-10 dni. Następnie zlać sok, wymieszać z nalewką, 
przelać do słoików i odstawić w zaciemnione miejsce na 3-4 tygodnie.

Konfitura z agrestu.

Konfitura z agrestu 

1 kg agrestu
1/4 szklanki wody (około 190 ml)
500 g cukru ale można użyć więcej lub mniej to kwestia gustu
sok z jednej cytryny około 50 ml



Do garnka wsypać cukier, dodaac wodę .zagotować , od czasu do czasu mieszając 
aby cukier się nie przypalił.
Gdy syrop się zagotuje dodac do niego agrest i sok z cytryny. Smażyc od czasu do czasu mieszając, około 60 minut, 
następnie gorący przelozyc do słoików.




================================

Konfitura z agrestu i kiwi

1 kg agrestu
4 owoce kiwi
2 szklanki cukru (można więcej)

Agrest i kiwi umyj. Kiwi obierz ze skórki. Owoce przepuść przez maszynkę, przełóż na dużą patelnię,
 dodaj cukier. Smaż przez 20 minut, ostudź i powtórz czynność. 
Konfiturę przełóż do słoiczków, zakręć szczelnie i pasteryzuj jeszcze przez 15 minut.

=================================


Konfitura z agrestu i truskawek

2 kg agrestu 
1 kg truskawek 
2,5 kg cukru

Bardzo dokładnie wymyty agrest rozparować dodając znikomą ilość wody , aby agrest się nie przypalił. 
Gorący,  przetrzeć przez drobne sito. 
Truskawki oczyścić, dodać do nich cukier i potrząsając naczyniem powoli doprowadzić do wrzenia. 
Gotować, szumując około 15 minut, a następnie dodać przecier z agrestu. Gotować do chwili, 
gdy kropla dżemu wylana na zimny talerzyk tężeje i się nie rozlewa .




środa, 22 czerwca 2016

Muffiny ....... czekoladowe

150 g masła         
150 g czekolady (deserowej, mlecznej lub gorzkiej)
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy lub kakao
1 szklanka (190 g) cukru
1 łyżka cukru wanilinowego 
2 duże jajka 
170 ml mleka



Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). 
Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. 
Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki.
Mąkę przesiać do miski  z proszkiem do pieczenia  , sodą, kakao, kawą zbożową. 2 x
Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić.
Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem i wanilią.
Wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną.
 Dodajemy roztopione,przestudzone  masło i posiekaną czekoladę. 
Mieszamy krótko (3 - 4 ruchy łyżką), ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna.
Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 22 minuty, do czasu aż muffiny urosną a na wierzchu utworzy się skorupka .

Pieczemy do suchego patyczka.

Muffiny......................przepis podstawowy





Składniki mokre:

1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
2 jajka

Składniki suche:

250 g mąki
1 niepełna szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatki:
kakao, orzechy, gorzka czekolada,
 skórka pomarańczowa, rodzynki, cukry waniliowe, rodzynki, płatki migdałowe i inne bakalie wg uznania



https://pl.wikipedia.org/wiki/Muffin



wtorek, 21 czerwca 2016

Garam Masala.......................... przyprawa z Indii

40 g kminu,
25 g kolendry owoce
20 g gorczycy
20 g nasion kardamonu lub zmielonego kardamonu
15 goździków,
15 zmielonego kwiatu muszkatołowego lub gałki
3 liście laurowe,
2 laski cynamonu lub 20 g mielonego                              
20 g   imbiru  mielonego                      
10 g kurkumy                           
10 g pieprzu cayenne,                                                 
20 g papryki słodkiej          
10 g anyżu        

    Laski cynamonu połamać na kawałki, liście laurowe pokruszyć. 
Przyprawy, oprócz kwiatu muszkatołowego, wrzucić na rozgrzaną patelnię i 2-3 minuty.Uważać żeby nie przypalić! Całość odstawić i ostudzić. Następnie zmielić na drobno, dodać zmielony kwiat muszkatołowy i resztę przypraw.


 Garam masala można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku przez 3-4 miesiące. 

Wiadomości z WIKIPEDI

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)