środa, 22 czerwca 2016

Muffiny ....... czekoladowe

150 g masła         
150 g czekolady (deserowej, mlecznej lub gorzkiej)
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
1 łyżka kawy lub kakao
1 szklanka (190 g) cukru
1 łyżka cukru wanilinowego 
2 duże jajka 
170 ml mleka



Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). 
Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. 
Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki.
Mąkę przesiać do miski  z proszkiem do pieczenia  , sodą, kakao, kawą zbożową. 2 x
Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić.
Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem i wanilią.
Wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną.
 Dodajemy roztopione,przestudzone  masło i posiekaną czekoladę. 
Mieszamy krótko (3 - 4 ruchy łyżką), ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna.
Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 22 minuty, do czasu aż muffiny urosną a na wierzchu utworzy się skorupka .

Pieczemy do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)