wtorek, 21 czerwca 2016

Garam Masala.......................... przyprawa z Indii

40 g kminu,
25 g kolendry owoce
20 g gorczycy
20 g nasion kardamonu lub zmielonego kardamonu
15 goździków,
15 zmielonego kwiatu muszkatołowego lub gałki
3 liście laurowe,
2 laski cynamonu lub 20 g mielonego                              
20 g   imbiru  mielonego                      
10 g kurkumy                           
10 g pieprzu cayenne,                                                 
20 g papryki słodkiej          
10 g anyżu        

    Laski cynamonu połamać na kawałki, liście laurowe pokruszyć. 
Przyprawy, oprócz kwiatu muszkatołowego, wrzucić na rozgrzaną patelnię i 2-3 minuty.Uważać żeby nie przypalić! Całość odstawić i ostudzić. Następnie zmielić na drobno, dodać zmielony kwiat muszkatołowy i resztę przypraw.


 Garam masala można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku przez 3-4 miesiące. 

Wiadomości z WIKIPEDI

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)