Naturalne spalacze tłuszczu

Diety cud i magiczne tabletki coraz częściej przegrywają ze
 zdrowymi nawykami żywieniowymi w uzyskaniu zgrabnej figury! 

Odpowiednia dawka ruchu, zbilansowane odżywianie oraz wzbogacenie swoich posiłków w produkty,
 które spalają tłuszcz są jedynym słusznym podejściem do wygrania z nadwagą i poprawą 
Waszej sylwetki.

 Kawa


 A dokładniej zawarta w niej substancja czynna – kofeina,
 która nasila szlaki metaboliczne spalania tkanki tłuszczowej.
 Hamuje apetyt i pobudza organizm! Wyniki badań wskazują, 
iż spożycie kawy na około 45 minut przed wysiłkiem pozwala zwiększyć motywację do ćwiczeń, 
jednocześnie poprawia zdolności wysiłkowe, tj. wydłuża czas efektywnego
 treningu oraz zwiększa spalanie tkanki tłuszczowej. 
Zawartość kofeiny jest różna i zależna od gatunku kawowca oraz sposobu przygotowania kawy. 
Największa jej zawartość występuje filiżance espresso: 60-80 mg. 
Należy pamiętać, że po dodaniu cukru, mleka lub śmietanki kawa zyskuje dodatkowe kilokalorie. 
Spożycie tego napoju, który wspomaga walkę ze zbędnymi kilogramami 
 jest najlepszym rozwiązaniem w godzinach rannych lub przed zaplanowaną jednostką treningową!

 Pieprz cayenne i imbir


Jest ostrą przyprawą, która przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. 
Jego aktywną substancją jest kapsaicyna odpowiadająca za ostry smak. 
Wykazuje działanie silnie termogeniczne, przez co zwiększa tempo przemiany materii. 
Dodatkowo obniża stężenie cukru we krwi i cechuje się silnym działaniem przeciwnowotworowym. 
Ponadto ma właściwości przeciwzapalne, 
przeciwbólowe i wspomaga działanie układu odpornościowego. 
Pieprz cayenne  zażywany w zbyt dużych ilościach może doprowadzić do podrażnienia przewodu 
pokarmowego. Dawka dzienna tej przyprawy powinna znajdować się w przedziale 0,5-1 łyżeczki 
i można ją rozdzielić na kilka porcji. Warto dodawać jedną do posiłku przedtreningowego. 

Ocet jabłkowy

Substancją aktywną jest kwas jabłkowy. Nie wpływa bezpośrednio na proces spalania tkanki 
tłuszczowej, a ogranicza wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Świetnie się sprawdza wtedy,
 gdy mamy w planach tłusty posiłek. Wystarczy około 30 minut przed posiłkiem zjeść sałatkę
 polaną octem jabłkowym lub wypić jego napój przygotowany w stosunku: 2 łyżeczki octu na pół
 szklanki wody, a nasz organizm nie będzie przyswajał dużych ilości tłuszczu z pożywienia. 
Trzeba jednak pamiętać, że częste wykorzystywanie tej metody nie jest zalecane. 
Może to doprowadzić do zaburzenia wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach 
(wit. A, D, E, K) i spowodować problemy zdrowotne.

 Cynamon


Zmniejsza stężenie cukru we krwi oraz wpływa na wrażliwość insulinową. 
Insulina jest kluczowym hormonem w metabolizmie węglowodanów. 
Jej stabilny poziom hamuje występowanie napadów silnego łaknienia. 
Cynamon jest dobrą alternatywą suplementów odchudzających, które zawierają chrom. 
Jego dzienna zalecana porcja to 1 łyżeczka. Może być dodawany do kawy, jogurtów, owsianek
 lub sałatek owocowych.
Polecam kawę z cynamonem....

Kurkuma

Jest odpowiedzialna za wspomaganie metabolizmu tłuszczu i hamuje jego magazynowanie w wątrobie. 
Cechuje się także lekkim działaniem termogenicznym i wpływa na szybszą regenerację po
 wysiłku fizycznym. Obniża poziom cholesterolu i wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. 
Dawka dzienna nie powinna przekraczać 1 łyżeczki.


Zielona herbata

 Zielona herbata ma wiele właściwości prozdrowotnych. 
Nieznacznie przyspiesza metabolizm, hamuje łaknienie i jest bezpieczna dla układu 
sercowo-naczyniowego. Dodatkowo zawiera bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy. 
Aby odczuć korzyści działania herbaty, należy spożywać kilka filiżanek dziennie.

Owoce morza


Wszystkiemu winny jest jod, który stymuluje pracę tarczycy, a jednocześnie poprawia pracę 
układu krwionośnego i właściwą termoregulację. Gdzie jest go najwięcej? 
Mamy dobrą wiadomość dla wszystkich wielbicieli sushi.
 Bardzo duża ilość tego pierwiastka znajduje się w... wodorostach.
 Bogate w jod są także mule, krewetki, ostrygi i kraby.

Cytrusy 


Cytryny, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty i limonki mają bardzo dużo witaminy C, 
która jest naturalnym przeciwutleniaczem wspomagającym spalanie nadprogramowego tłuszczyku. 
Wszystko dzięki temu, że wpływa na wytwarzanie L-karnityny. Ta zaś sprawia, że sadełko nie 
odkłada się w komórkach, a jest przetwarzane na energię. W tej kategorii królem jest grejpfrut.
 Ponoć zjedzenie połówki tego owocu przed każdym posiłkiem podwaja ilość zrzuconych kilogramów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)