poniedziałek, 5 sierpnia 2013
Ciasto Napoleonka.................gâteau Napoléon
Składniki:
3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego
2 budynie waniliowe
800 ml mleka
1 łyżka mąki pszennej
500 ml smietany kremówki 30%
100 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
150 g świeżych lub mrożonych malin
Składniki na lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
1-2 łyżki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
1 kropla barwnika czerwonego
Wykonanie:
Ciasto rozmrozić i upiec osobno płaty ciasta w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Nakłuć gęsto widelcem.
Piec w temp. 200 st. C, przez 15 minut.
Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Budyń ugotować wg. przepisu w 800 ml mleka i dodając do płynnego budyniu mąkę, zagotować i wystudzić.
Smietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać ekstrakt waniliowy.
Do ubitej smietany dodawać po 2 łyżki budyniu, ciągle miksując, do otrzymania puszystej masy oraz wymieszać maliny.
Masę podzielić na dwie części.
Formę lub naczynie o wysokim rancie wyłożyć jedną warstwą ciasta i dodać połowę ubitej masy,
przykryć drugą warstwą ciasta i wyłożyć pozostałą masę, przykryć trzecią warstwą ciasta.
Wstawić do lodówki na 4 godziny do schłodzenia.
Przed podaniem przygotować lukier: cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny,
odłożyć łyżkę lukru i dodać czerwony barwnik.
Białym lukrem posmarować wierzch ciasta, a czerwonym wykonać motyw.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz