Składniki (na 2 millefeuille)
mały płat ciasta francuskiego (około120g)
200 ml śmietany kremówki
40g curku pudru
100g malin
Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
Z ciasta francuskiego, za pomocą foremki, wyciąć 6 kółek lyb podzielic na prostokaty (1x przez srodek po dlugosci i 2x w poprzek)
Układać kawalki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć drugim arkuszem papieru do
pieczenia i położyć na nim drugą blachę. Dzięki temu ciasto nie urośnie zbyt mocno w górę.
Piec 10 – 15 minut w zależności od tego czy lubimy ciasto mniej lub bardziej wypieczone.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce do wystygnięcia.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Każdy kawałek ciasta obsypać cukrem pudrem. Na pierwszy kawałek ciasta nałożyć bitą śmietanę,
następnie maliny i przykryć kolejnym kawałkiem ciasta. Zrobić jeszcze jedno piętro i zakończyć kawałkiem ciasta.
Millefeuille jest najlepsze w dniu przyrządzenia.
Ze względu na jego delikatną strukturę nie radze go przechowywać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz