poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Ciasto francuskie z malinami...................Millefeuille aux framboises

Składniki (na 2 millefeuille)

mały płat ciasta francuskiego (około120g)
200 ml śmietany kremówki
40g curku pudru
100g malin


Wykonanie

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.

Z ciasta francuskiego, za pomocą foremki, wyciąć 6 kółek lyb podzielic na prostokaty (1x przez srodek po dlugosci i 2x w poprzek)
 Układać kawalki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć drugim arkuszem papieru do
 pieczenia i położyć na nim drugą blachę. Dzięki temu ciasto nie urośnie zbyt mocno w górę.
Piec 10 – 15 minut w zależności od tego czy lubimy ciasto mniej lub bardziej wypieczone.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce do wystygnięcia.

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.

Każdy kawałek ciasta obsypać cukrem pudrem. Na pierwszy kawałek ciasta nałożyć bitą śmietanę,
 następnie maliny i przykryć kolejnym kawałkiem ciasta. Zrobić jeszcze jedno piętro i zakończyć kawałkiem ciasta.

Millefeuille jest najlepsze w dniu przyrządzenia.
Ze względu na jego delikatną strukturę nie radze go przechowywać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)