sobota, 5 marca 2016

Tarta TATIN ....czyli odwrócona tarta



8  żółtych jabłek
1 rolka ciasta francuskiego
2 łyżeczki cukru waniliowego
 1 łyzeczka cynamonu
 100 g masła
100g cukru pudru 





Obrać jabłka. pokroić na ósemki
W rundlu stopić  masło.
Dodac  cukier i zmniejszyć ogień ,zrobic karmel
Ułożyć jabłka jedną warstwą ponieważ  muszą gotować sie w karmelu,Uważać aby karmel sie nie przypalił!!! Po kilku minutach odwrócić cząstki jabłek
Posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Przestudzic.Piec w garnku w którym robiło sie jabłka lub przełożyć  do szczelnej formy do tarty.




Umieścic w piekarniku i piec przez 35 do 40 minut w temp 180stopni C.



Tarta Tatin – rodzaj francuskiej tarty, której nadzienie stanowią jabłka.
Tarta powstała w 1898 roku w Lamotte-Beuvron. Za jej twórczynię uważa się Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację, istniejącą do dziś. Pewnego razu, przygotowując zwykłą tartę z jabłkami, najpierw wyłożyła formę jabłkami, a dopiero potem przykryła je ciastem. Efekt okazał się zaskakujący, zwłaszcza że Stéphanie tartę podała na gorąco.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)