8 żółtych jabłek
1 rolka ciasta francuskiego
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyzeczka cynamonu
100 g masła
100g cukru pudru
Obrać jabłka. pokroić na ósemki
W rundlu stopić masło.
Dodac cukier i zmniejszyć ogień ,zrobic karmel
Ułożyć jabłka jedną warstwą ponieważ muszą gotować sie w karmelu,Uważać aby karmel sie nie przypalił!!! Po kilku minutach odwrócić cząstki jabłek
Posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Przestudzic.Piec w garnku w którym robiło sie jabłka lub przełożyć do szczelnej formy do tarty.
Umieścic w piekarniku i piec przez 35 do 40 minut w temp 180stopni C.
Tarta powstała w 1898 roku w Lamotte-Beuvron. Za jej twórczynię uważa się Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację, istniejącą do dziś. Pewnego razu, przygotowując zwykłą tartę z jabłkami, najpierw wyłożyła formę jabłkami, a dopiero potem przykryła je ciastem. Efekt okazał się zaskakujący, zwłaszcza że Stéphanie tartę podała na gorąco.