Mięso do ugotowania (pozostanie rosół):
1,20 - 1,50 kg miesa wołowego (lub mieszanego)
2 marchewki
1/2 selera + włoszczyzna+cebulka opieczona
listek laurowy i ziele angielskie
sól
Ugotuj domowy, prawdziwy rosół.
Mięso będzie potrzebne właśnie do krokietów.
1 duża cebula + tłuszcz do usmażenia
1 ząbek czosnku
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz,
Dodatkowo:
2 jajka
lub troche ciasta naleśnikowego
bułka tarta
olej do smażenia
Mięso z rosołu obrać z kości, zmieićl w maszynce do mielenia razem z ugotowaną marchewką.
Cebulę pokrić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju na złoto. Wymieszać farsz mięsny z cebulką ,
dobrze przyprawić solą i pieprzem.
Dobrze doprawiony farsz mięsny jest wilgotny i soczysty, nie suchy......to ważne!
Niewielką ilość masy mięsnej rozsmarować na naleśniku i zawinąć brzegi tak aby powstał zgrabny rulonik.
Gotowe krokieciki zanurzyć w rozkłóconym jajku i panierować w bułce tartej.
Usmażyć na złoto z każdej strony na niewielkim ogniu na oleju , oliwie lub na smalcu.