niedziela, 25 października 2015

Rogaliki zatapiane............kruche na zewnątrz i mięciutkie w środku !

Składniki:
500 g mąki pszennej 
200 g roztopionego masła 
30 g świeżych drożdży lub 1 i 1/2 suszonych (instant)
2 łyżki cukru
2 łyżki mleka
½ szklanki kwaśnej śmietany
2 jajka

Dodatkowo:
1 szklanka dowolnej, gęstej konfitury albo dżemu
1 rozkłócone jajko
1/2 szklanki cukru do posypania



Mleko podgrzać, wsypać cukier, drożdże i rozetrzeć na płynną pastę. Odstawić do spienienia.
Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, śmietanę, zaczyn i roztopione a następie ostudzone masło.
 Dobrze wyrobić,włożyć je do dużego, szczelnego woreczka, zawiązać albo ściągnąć gumką . 
Dużą garnek napełnić bardzo zimną wodą. Umieścić w niej woreczek z ciastem i poczekać aż cisato wypłynie na wierzch (około 15 - 20 minut).


Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na około 4 części. Każdą z nich rozwałkować na okrąg,podzielić
  na 8 - 12 trójkątów. Na każdym umieścić łyżeczkę dżemu. 
Zwinąć w rogalik, od szerokiej strony,smarować rozkłóconym żółtkiem i posypać cukrem



Piec około 20 minut (do zbrązowienia) w temperaturze 180 stopni C. Studzić na kratce. 



Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)