Składniki:
500 g mąki pszennej
200 g roztopionego masła
30 g świeżych drożdży lub 1 i 1/2 suszonych (instant)
2 łyżki cukru
2 łyżki mleka
½ szklanki kwaśnej śmietany
2 jajka
Dodatkowo:
1 szklanka dowolnej, gęstej konfitury albo dżemu
1 rozkłócone jajko
1/2 szklanki cukru do posypania
Mleko podgrzać, wsypać cukier, drożdże i rozetrzeć na płynną pastę. Odstawić do spienienia.
Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, śmietanę, zaczyn i roztopione a następie ostudzone masło.
Dobrze wyrobić,włożyć je do dużego, szczelnego woreczka, zawiązać albo ściągnąć gumką .
Dużą garnek napełnić bardzo zimną wodą. Umieścić w niej woreczek z ciastem i poczekać aż cisato wypłynie na wierzch (około 15 - 20 minut).
Po tym czasie przełożyć ciasto na stolnicę i podzielić na około 4 części. Każdą z nich rozwałkować na okrąg,podzielić
na 8 - 12 trójkątów. Na każdym umieścić łyżeczkę dżemu.
Zwinąć w rogalik, od szerokiej strony,smarować rozkłóconym żółtkiem i posypać cukrem
Piec około 20 minut (do zbrązowienia) w temperaturze 180 stopni C. Studzić na kratce.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...