Składniki na sos domowy podstawowy:
2 łyżki musztardy
1/3 szklanki octu (bialego lub czerwona)
1/2 szklanki oleju kukurydzianego
sol i pieprz (do smaku)
Wykonanie:
Najlepiej jest umiescic wszystkie skladniki w sloiku lub butelce i porządnie wstrząsnąć!
Aby zaoszczędzić czas wlozyc do blendera i gotowe!
Mozna przechowywac okolo 1-2 tygodnie w lodowce.
II wersja:
½ cebuli
½ pęczeka natki pietruszki
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka majonezu
4 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz
III wersja:
- 40 cl oleju
- 20 cl octu
- 20 cl wody
- 20 cl musztarda
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu
Moja uwaga:
Jesli sos jest za kwasny dodac troszke cukru.....ja zawsze dodaje!
2 łyżki musztardy
1/3 szklanki octu (bialego lub czerwona)
1/2 szklanki oleju kukurydzianego
sol i pieprz (do smaku)
Wykonanie:
Najlepiej jest umiescic wszystkie skladniki w sloiku lub butelce i porządnie wstrząsnąć!
Aby zaoszczędzić czas wlozyc do blendera i gotowe!
Mozna przechowywac okolo 1-2 tygodnie w lodowce.
II wersja:
½ cebuli
½ pęczeka natki pietruszki
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka majonezu
4 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz
III wersja:
- 40 cl oleju
- 20 cl octu
- 20 cl wody
- 20 cl musztarda
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu
Moja uwaga:
Jesli sos jest za kwasny dodac troszke cukru.....ja zawsze dodaje!