sobota, 23 lutego 2013

Sos winegret.........Vinaigrette française



Składniki na sos domowy podstawowy:

2 łyżki musztardy
1/3 szklanki octu (bialego lub czerwona)
1/2 szklanki oleju kukurydzianego
sol i pieprz (do smaku)

Wykonanie:
Najlepiej jest umiescic wszystkie skladniki w sloiku lub butelce i porządnie wstrząsnąć!
Aby zaoszczędzić czas wlozyc do blendera i gotowe!
Mozna przechowywac okolo 1-2 tygodnie w lodowce.

II wersja:
½ cebuli
½ pęczeka natki pietruszki
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka majonezu
4 łyżki oleju  rzepakowego
sól i pieprz

III wersja:
-  40 cl oleju
- 20 cl octu
-  20 cl wody
- 20 cl musztarda
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu



Moja uwaga:
Jesli sos jest za kwasny dodac troszke cukru.....ja zawsze dodaje!

Endywia smakoszy.........Salade d'endives des gourmands




Składniki (dla 4 osób):
- 4 duże endywie
- 6 plasterków boczku
- 100 g sera Roquefort
- 100 g sera zoltego
- musztarda
- ocet jabłkowy
- olej
- pieprz

Przygotowanie:

Umyć i osuszyć endywie ,pokroic na małe paseczki (polplasterki).
 Pokroic na male kosteczki niebieski Roquefort, twardy ser zolty i boczek.
Wrzuć wszystkie skladniki do endywii.
Przygotować sos z łyżeczki musztardy, 1 łyżka octu ,  4 łyżkek oleju oraz  trochę soli i pieprzu.
Dobrze wymieszac!


Moja uwaga:
Prosze pamietac,ze salatki zawsze mieszamy dopiero przed podaniem lub na stole!
Do salatek z endywii mozna dodac orzechy,migdaly i inne bakalie ,ktore sie z nia wspaniale komponuja!!!

Salatka z endywi i moreli.......Salade d'endives aux abricots secs


Skladniki:
- 2-3 endywie
- 5 moreli suszonych(ja daje wiecej)
- orzechy wloskie,migdaly(po 2-3szt)
- ocet winny
- olej kukurydziany lub rzepakowy!
- sol,pieprz


Usunąć zewnętrzne liście cykorii, usunąć gorzki rdzeń.
Pokroić  na pół, a następnie pociąć na cienkie plasterki.
Pokroić drobno suszone morele i posiekac niezbyt drobno orzechy
Do salaterki wlac olej,ocet i doprawic sola i pieprzem.
Jezeli sos wydaje sie nam za kwasny mozna dodac szczypte cukru.
Wylozyc endywie i na wierzch posypac bakaliami.Pomieszac juz na stole.

Salatka z endywii z paluszkami krabowymi.......Endives avec des batonnets de crabe


Skladniki:

- 8 endywii
- 6 paluszkow  krabowych
- 4 plastry wedliny z piersi  kurczaka
- Gałka muszkatołowa
- Limonka
- Oliwa z oliwek,
- Szczypta cukru

-rozgrzac oliwę w woku
-pokroic cykorie w plasterki, umieścić ja w woku, dodac soku z limonki, szczypta cukru.
- pokroic paluszki krabowe i piersi z kurczaka  na małe kawałki.
- dodac je do woka na 10 minut pod koniec gotowania
-posypac gałka muszkatołową.

Mozna jesc na cieplo i na zimno!

Moja uwaga:
Jesli endywia jest b.gorzka dodac wiecej cukru.



Tarta z endywii i tunczyka........QUICHE AUX ENDIVES ET AU THON

Do ciasta:

- 200g mąki
- 100g masła
- 20g startego parmezanu
- 1 jajko
- 1 łyżka sera

Farsz:

- 2 endywie
- 1 cebula
- 1 puszka tuńczyka w solance
- 2 łyżki pesto ricotta-orzech (nie koniecznie)
- 20 cl płynnej śmietanki do ubijania
- 2 jajka
- Bazylia posiekana
- Sól i pieprz
- Tarty ser i pokrojona mozzarella


Zrobienie ciasta pomijam bo podane jest w innym poscie.

Na masle podsmazyc pokrojona cykorie, cebule  w ciągu 10 minut. Wlać śmietanę, doprawić i gotować przez 5 minut.
 Powoli ostudzić a następnie dodać roztrzepane jajka i posiekaną bazylię.
Rozgrzac piekarnik do 180 ° C.
Ciastem wylozyc blaszke. Posmarowac pesto i posypać płatkami tuńczyka. 
Przykryć przygotowanym farszem. Posypać serem i pokrojoną w kostkę mozzarella.
 Następnie piec 30 do 40 minut.



Tarta z endywią.......Quiche aux endives et parmesan



200 g mąki 
125 g masła solonego 
 50g startego parmezanu 
 1 jajko 


 600g endywii
 2 cebule
100g przecier pomidorowy
30cl smietany
 2 jaja
55g masła
4 gałązki pietruszki



Wykonanie:

Przesmazyc  (pokrojone) endywie i cebule na maśle 15 minut.
Wlać śmietanę, doprawić i gotować przez 5 minut.
Pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać ubite jajka i posiekaną natkę pietruszki.
Rozgrzac piekarnik 180 ° C ,
Forme  najlepiej z wysokimi bokami i z metalu posmarowac maslem i wylepic ciastem.
Posmarowac przecierem i wylozyc farsz.
Piec przez 30-40 minut


Moja uwaga:
Jzsli nie lubicie koncentratu pomidorowego to po prostu pomincie ten skladnik.
Ja osobiscie tak robie ale przepis podaje orginalny!


Cykoria z serem i szynka.....Endives au Jambon au Reblochon




6 endywii
6 plasterków szynki
1 Reblochon
Pieprz
galazka suszonego tymianku

Czas przygotowania: 15 minut
 Czas pieczenia: 30 minut          

Rozgrzej  piekarnik do 180 ° C.

Zawin  każda endywie w plasterek szynki. Umieścić je obok siebie w naczyniu do pieczenia.

Posyp tymiankiem,pieprzem i przykryć serem Reblochon.
 Aby w pełni pokryć wszystko, potnij  ser na 4 i każda cwiartke na plastry 2 mm grubości.


Piec przez 30 minut, trochę więcej, jeśli chcesz dobrze ugotowac endywie.
 I tak  pozostaną one nieznacznie  chrupiące.


Moja uwaga:
Danie jest proste,zdrowe i smaczne !

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)