Składniki na ciasto
1,5 szklanki mąki
½ kostki masła (100 g)
sól
½ szklanki wody
Składniki na farsz
3 pory
2 jajka
2 łyżki masła
250 ml
gęstej śmietany 18 proc.
100 g twardego sera o wyrazistym pikantnym smaku
sól
pieprz
Można użyć kupnego ciasta francuskiego.....
Ciasto wyrabiaj szybko dużym nożem kuchennym.
Na stolnicy posiekaj masło, dodaj mąkę, żółtka, sól, drobinę zimnej wody. Potem ugniataj ciasto rękoma, formując kulkę (ciasto nie powinno być gładkie!). Zawiń w folię, włóż do zamrażalnika na 30 min.
Pory pokrój na plasterki . Przesmaż na oliwie. Posól, popieprz, zetrzyj gałkę muszkatołową (opcja). Duś pod przykryciem, aż pory zmiękną (możesz podlać wodą).
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj (pod folią) i palcami uformuj placek w formie do tarty, włóż na kilkanaście minut do lodówki. Na cieście połóż papier lub folię do pieczenia, a na nich np. ziarna fasoli.
Zapiekaj przez 10-15 minut w temperaturze ok. 200 stopni. Wyjmij z piekarnika, a po ostygnięciu napełnij farszem i włóż jeszcze na 30 minut do piekarnika.