sobota, 22 lutego 2020

Tarta z porem



Składniki na ciasto

1,5 szklanki mąki
½ kostki masła (100 g)
sól

½ szklanki wody

Składniki na farsz
3 pory
2 jajka
2 łyżki masła
250 ml
gęstej śmietany 18 proc.
100 g twardego sera o wyrazistym pikantnym smaku
sól
pieprz




Można użyć kupnego ciasta francuskiego.....

Ciasto wyrabiaj szybko dużym nożem kuchennym.
Na stolnicy posiekaj masło, dodaj mąkę, żółtka, sól,  drobinę zimnej wody. Potem ugniataj ciasto rękoma, formując kulkę (ciasto nie powinno być gładkie!). Zawiń w folię, włóż do zamrażalnika na 30 min.

Pory pokrój na plasterki . Przesmaż na oliwie. Posól, popieprz, zetrzyj gałkę muszkatołową (opcja). Duś pod przykryciem, aż pory zmiękną (możesz podlać wodą).

Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj (pod folią) i palcami uformuj placek w formie do tarty, włóż na kilkanaście minut do lodówki. Na cieście połóż papier lub folię do pieczenia, a na nich  np. ziarna fasoli. 
Zapiekaj przez 10-15 minut w temperaturze ok. 200 stopni. Wyjmij z piekarnika, a po ostygnięciu napełnij farszem i włóż jeszcze na 30 minut do piekarnika.

Cassoulet.......francuski przepis



Składniki
500 g białej fasoli
4 duże plastry boczku surowego
4 duże plastry boczku wędzonego
1 cebula
5-6 ząbków czosnku
4 udka z kurczaka
4 cienkie kiełbaski białe
natka pietruszki
sól, pieprz, przyprawa do fasoli
zioła prowansalskie,bazylia,oregano,tymianek
1/2 łyżki tartej bułki
2-4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju
50 g masła




Fasolę myjemy, zalewamy zimną wodą, i odstawiamy na noc.
Cebulę , czosnek i boczek kroimy w grubą kostkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej , wrzucamy boczek,cebulę i  smażymy, mieszając, aż boczek się zrumieni. Fasolę zalewamy 1,5 l ciepłej wody lub bulionu, dodajemy fasolę,  zioła i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny.Dodajemy czosnek i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze około 30 minut na bardzo małym ogniu.
Kiedy mięso jest już miękkie, wyjmujemy je z garnka, obieramy z kości kroimy lub szarpiemy na dość duże kawałki , ponownie wrzucamy mięso do garnka.


Na osobnej patelni podsmażamy pokrojone kiełbaski dodajemy do fasoli,gotujemy jeszcze przez chwilkę.
Następnie przekładamy danie do naczynia żaroodpornego, posypujemy bułką tartą oraz wiórkami masła i zapiekamy w piekarniku w temperaturze około 160 stopni aż bułka ładnie się zarumieni tak około 1 godziny.
Pozwalamy cassoulet powoli ostygnąć w piekarniku.




Danie posypujemy natką pietruszki.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)