sobota, 5 kwietnia 2014

Chicken biryani ............... Kurczak z ryżem po indyjsku(pikantny i sycący!)





Biryani , biriani , biriyani , buriyani , beryani

 lub beriani jest danie na bazie ryżu (zazwyczaj przy użyciu basmati ) 

wykonane z przyprawami i kurczakiem, baraniny , ryb , jaj i warzyw.



Przygotuj 
4 ziemniaki 
3 cebule
 2 pomidory
 3 jaka na twardo
 kolendra 
mięso z kurczaka najlepiej nogi bo piersi za suche 
 trochę jogurtu

Ziemniaki ugotuj osobno z troszkę kurkumy i soli
usmaż dwie cebule w głębokim oleju i odsącz
Jaja ugotuj ostudz
Przygotuj tarkę...na oleju upraż kminek cynamon dwa kardamony i gorczyce...wysp swieża cebulkę i zeszklij
Dodaj pokrojone pomidory ginger i czosnek
Dodaj pól łyżeczki kurkumy
Jak masz dodaj garam masala albo carry
Duś do miękkości
razem z kurczakiem  
Dodaj ziemniaki , dosól i odstaw!
Ryz  basmati namocz przez 20 minut
Osobno ugotuj ryz z kardamon i liściem laurowym żeby był pól miękki
Opłucz zimna woda i wybierz z ryżu zioła
Przygotuj duży garnek
Do mięsa dodaj polowe kolendry i prażonej cebuli
Dopraw chilli wedle uznania
Wyłożyć na spód garnka 
Ułóż na wierzch delikatnie ryz
Pomiędzy wbić delikatnie polówki jajek 


Posyp reszta kolendry i cebuli
Oblep przykrywkę ciastem
być troszkę  wodniste jeśli nie to dodaj wody
bo ryż musi wpić!
Gotuj powolutku max 30 min!
Podawaj z jogurtem!




 Przepis indyjski od mojej córki Agnieszki z Edynburga.... 

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)