1,5 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżka cukru wanilinowego
1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
pół łyżeczki soli
Czynności przygotowawcze: Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy się za ciacho.
Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty
Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały.
Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą.
Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz przyprawę do piernika.
Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26cm)
natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem)
W lecie wciskam kilka sezonowych owoców....powyżej połówki małych brzoskwiń.