8-10 ziemniaków
250 g sera tufu wędzone
3-4 cebule
1-2 ząbki czosnku
500 g kiełbasy (ja daje dwa gatunki)
50-100 g startego żółtego sera
150 ml śmietany 18%
1-2 jajka
olej
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa
Zacząć od obgotowania ziemniaków (okolo5-7 min) obranych i pokrojonych w pół centymetrowe talarki z dodatkiem soli .
Cebulę i czosnek drobno posiekać i z zeszklić lekko na patelni. Kiełbasę pokroić w kostkę i dorzucić do cebuli.
Całość lekko podsmażyć i zdjąć z ognia.
Ścianki naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i ułożyć na dnie pierwszą warstwę ziemniaków,
na co zużywamy 1/2 wszystkich talarków. Wykładamy na to połowę farszu cebulowo-kiełbasianego.
Wykładamy drugą warstwę ziemniaków i resztę farszu .Rozkładamy pokrojony w kosteczke ser tofu.
Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z serem oraz jajkiem i doprawioną solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zapiekamy w temperaturze 175 st. przez około 30-40 minut
Lubimy ładnie podpieczony!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz