sobota, 26 września 2015

Zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy......u nas nazywana"czyszczenie lodówki"

 8-10 ziemniaków
250 g sera tufu wędzone
3-4 cebule
1-2 ząbki czosnku
500 g kiełbasy (ja daje dwa gatunki)
50-100 g startego żółtego sera
150 ml śmietany 18%
1-2 jajka
olej
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa


Zacząć od obgotowania ziemniaków (okolo5-7 min) obranych i pokrojonych w pół centymetrowe talarki  z dodatkiem soli .
 Cebulę i czosnek drobno posiekać i z zeszklić lekko na patelni. Kiełbasę pokroić w kostkę i dorzucić do cebuli.
 Całość lekko podsmażyć i zdjąć z ognia.


Ścianki naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i ułożyć na dnie pierwszą warstwę ziemniaków, 
na co zużywamy 1/2 wszystkich talarków. Wykładamy na to połowę farszu cebulowo-kiełbasianego. 
Wykładamy drugą warstwę ziemniaków i resztę farszu .Rozkładamy pokrojony w kosteczke ser tofu.
Całość zalewamy śmietaną wymieszaną z serem oraz jajkiem i doprawioną solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zapiekamy w temperaturze 175 st. przez około 30-40 minut
Lubimy ładnie podpieczony!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)