Składniki na mleko kokosowe:
200 g wiórków kokosowych
4 szklanki przegotowanej wody
Wiórki kokosowe wsypujemy do naczynia Thermomix i zalewamy 1 szklanką wody.
Mieszamy czas 3 min/obr.2/temp.60 stopni. Zostawiamy wiórki na noc.
Następnie dolewamy szklankę wody podgrzewamy czas 2 min/obr.2/temp 60 stopni następnie miksujemy czas 2 minuty/obr.10.
Całość przelewamy na gazę i dokładnie wyciskamy. Wiórki ponownie wkładamy do naczynia Thermomix i zalewamy 2 szklankami
wody i podgrzewamy czas 4 min/obr.2/temperatura 60 stopni. Następnie miksujemy czas 2 minuty/obr.10.
Wiórka przelewamy na gazę i dokładnie wyciskamy. Przelewamy mleko do butelki i trzymamy w lodówce.
Produkt oboczny....wiórki na mąkę
Odsączone wiórki rozłóż na papierze na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 1,5 godziny w temperaturze 100 stopni.
Co 20 minut lekko przemieszaj
Po wysuszeniu zmiksuj całość jeszcze raz i przesyp do szczelnego słoiczka.
Ilość węglowodanów w takiej mące sięga maksymalnie 10%!
Cena mąki kokosowej waha się od około 50 do 70zł za kg !!!
My mamy mąkę w cenie około 10zł za kg.....licząc wkład naszej pracy i prądu
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz