niedziela, 20 września 2015

Mleko kokosowe domowe ....i maka kokosowa (w moim domu nic sie nie marnuje)

Składniki na mleko kokosowe:


200 g wiórków kokosowych
4 szklanki przegotowanej wody

Wiórki kokosowe wsypujemy do naczynia Thermomix i zalewamy 1 szklanką wody.
 Mieszamy czas 3 min/obr.2/temp.60 stopni. Zostawiamy wiórki na noc. 
Następnie dolewamy szklankę wody podgrzewamy czas 2 min/obr.2/temp 60 stopni  następnie miksujemy czas 2 minuty/obr.10.
 Całość przelewamy na gazę i dokładnie wyciskamy. Wiórki ponownie wkładamy do naczynia Thermomix i zalewamy 2 szklankami 
wody i podgrzewamy czas 4 min/obr.2/temperatura 60 stopni. Następnie miksujemy czas 2 minuty/obr.10. 
Wiórka przelewamy na gazę i dokładnie wyciskamy. Przelewamy mleko do butelki i trzymamy w lodówce.

Produkt oboczny....wiórki na mąkę

 Odsączone wiórki rozłóż na papierze na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 1,5 godziny w temperaturze 100 stopni.
Co 20 minut lekko przemieszaj
Po wysuszeniu zmiksuj całość jeszcze raz i przesyp do szczelnego słoiczka.


 Ilość węglowodanów w takiej mące sięga maksymalnie 10%! 
 Cena mąki kokosowej waha się od około 50 do 70zł za kg !!!
My mamy mąkę w cenie około 10zł za kg.....licząc wkład naszej pracy i prądu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)