Podane niżej proporcje są na 2 szklanki/kubki herbaty
1 łyżeczka goździków
10 ziaren zielonego kardamonu
6-8 cm kawałek kory cynamonu
kawałek świeżego lub 1 łyżaczka imbiru
3-4 łyżeczki czarnej herbaty liściastej Assam Dekorai
anyż oraz gałka muszkatołowa
pieprz kolorowy
200-300ml wody
100-200 ml mleka
można użyć suszonych przypraw
Utłucz w moździerzu goździki, kardamon i cynamon i przełóż do rondelka.
Dodaj pokrojony w plasterki imbir, zalej wodą i gotuj razem kilka minut.
Zdejmij rondelek z palnika, wsyp herbatę i przykryj spodeczkiem, by herbata dobrze naciągnęła (trwa to ok 3-5 minut).
W tym czasie podgrzej mleko, by było bardzo ciepłe, ale nie wrzące. Ubij z mleka piankę, odcedź przez sitko powstały napar...
Wlej do szklanki lub kubka dodaj spienione mleko i ........delektuj sie....:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz