niedziela, 20 września 2015

Chai latte..................indyjski smak herbaty na zimno i na ciepło

W zależności od tego czy wolisz herbatę bardziej mleczną, użyj mniej lub więcej wody i mleka. 
 Podane niżej proporcje są na 2 szklanki/kubki herbaty







1 łyżeczka goździków
10 ziaren zielonego kardamonu
 6-8 cm kawałek kory cynamonu
 kawałek świeżego lub 1 łyżaczka imbiru
3-4 łyżeczki  czarnej herbaty liściastej Assam Dekorai
anyż oraz  gałka muszkatołowa
pieprz kolorowy
200-300ml wody
100-200 ml mleka
można użyć suszonych przypraw







Utłucz w moździerzu goździki, kardamon i cynamon i przełóż do rondelka.
 Dodaj pokrojony w plasterki imbir, zalej wodą i gotuj razem kilka minut. 
Zdejmij rondelek z palnika, wsyp herbatę i przykryj spodeczkiem, by herbata dobrze naciągnęła (trwa to ok 3-5 minut). 
W tym czasie podgrzej mleko, by było bardzo ciepłe, ale nie wrzące. Ubij z mleka piankę, odcedź przez sitko powstały napar...
 Wlej do szklanki lub kubka dodaj spienione mleko i ........delektuj sie....:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)