poniedziałek, 21 września 2015

Kotlety mielone......lub zraziki z mięsa wieprzowo wołowego



250 g mięsa mielonego wieprzowego 
250 g mięsa mielonego wołowego
2 średnie cebulki + masło do smażenia
1 jajko
sól, pieprz świeżo zmielony
1 bułka kajzerka najlepiej czerstwa
mleko do namoczenia bułki
2 łyżki masła
bułka tarta
1 łyżka mąki
1/2 szkl (około) wody...!




Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę,podsmażamy na rozpuszczonym maśle na patelni na złoty kolor - studzimy
Bułkę kajzerkę namaczamy w  mleku, odstawiamy na 3-4 min,lekko odciskamy
Mięso wkładamy do szklanej miski, dodajemy przestudzoną cebulkę, jajko, odciśniętą  bułkę,sól oraz świeżo zmielony pieprz
Całość  wyrabiamy (ręką) dolewamy po troszku wody i bardzo dokładnie wyrabiamy aż sie składniki dokładnie połączą
i mięso zacznie sie "kleić". 

Całą tajemnicą dobrych mielonych jest właśnie dolanie odrobiny wody i pożądnie wyrobienie masy mięsnej!!!

Ewentualnie jeszcze raz doprawiamy do smaku solą lub pieprzem
Wilgotnymi dłońmi formujemy płaskie kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej
lub zgrabne wałeczki,które otaczamy w mące.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)