poniedziałek, 21 września 2015

Curry z jarmużu i cieciorki.....




8 - 10  liści jarmużu
2 - 3 pomidory
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
średnia cebula
2 papryki czerwone (różnokolorowe)
2 średnie marchewki
1 czubata łyżeczka curry
1/2 płaskiej łyżeczki zmielonego kuminu i kolendry
1 czubata łyżeczka sproszkowanej papryki 
2 szklanki przecieru pomidorowego  lub soku
1 szklanka mleka kokosowego
1 czubata łyżeczka startego na drobnej tarce korzenia imbiru
1 - 2 łyżeczki curry
2 duże ząbki czosnku
6 średnich kiszonych ogórków(opcja)
4 łyżki oleju
sól
natka pietruszki do posypania 
można dodac wg inwencji: ziemniaki i inne warzywa

Wykonanie:



Najpierw podgrzewamy wszystkie sypkie przyprawy na suchej patelni - kilka minut, aż zaczną intensywnie pachnieć,
 następnie przesypujemy je do moździerza, dodajemy chili, czosnek i posiekany z grubsza imbir . Ucieramy to wszystko na pastę.
 W rondlu (na patelni lub w woku)  rozgrzewamy kilka łyżek oleju i dodajemy naszą mieszankę przypraw. 
Podgrzewamy ją przez kilka chwil.



Następnie dodajemy ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchewkę i smażymy całość przez kilka minut. 
Nastepnie  dodajemy jarmuż, pozbawiony twardych nerwów z liści, cieciorkę i pomidory z puszki. 
Dodajemy 3/4 szklanki wody lub bulionu, przykrywamy i dusimy aż wszystkie warzywa będą miękkie.
 Przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)