niedziela, 19 lutego 2017

Domowe tofu

  Składniki:
175 g ziarna soi
2,7 l wody
2-3 cytryny
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody




Soję (z 1 łyżeczką sody!) namoczyć na noc. 
Następnego dnia odcedzić i zmiksować z 2 litrami zimnej wody 
 a następnie zmiksowaną soję przelać
 do garnka i uzupełnić pozostałą wodą).





Na dużym garnku ułożyć sito wysłane gazą. Wylać na nie zmiksowaną z wodą soję i dobrze odcisnąć. 
To, co pozostało na gazie przełożyć z powrotem do malaksera i ponownie zmiksować z 700 ml wody. 
Jeszcze raz wylać na sito i odcisnąć.
Tym sposobem otrzymaliśmy mleko sojowe zaś pozostała na gazie odciśnięta soja to tak zwana okara. 
Absolutnie jej nie wyrzucamy, ponieważ jest pełnowartościowym produktem, 
który można wykorzystać do past, pasztetów czy kotletów.





Mleko zagotować i pogotować przez 5-10 minut, aż zniknie surowy posmak.
 W tym czasie wycisnąć sok z cytryn.




Mleko zdjąć z ognia, dodać do niego sól , sok z cytryny i delikatnie zamieszać. 
Mleko powinno zacząć się ścinać , na powierzchni widać będzie kawałeczki sera.
Jeśli mleko słabo się ścina, a  płyn wciąż jest biały, należy dodać więcej soku z cytryny .


Zawartość garnka odcedzić na sicie wyłożonym gazą i pozostawić, aż tofu nieco ostygnie. 
Następnie za pomocą gazy dobrze je odcisnąć. Pozostawić w gazie i włożyć do lodówki aby  stężał. 
Ser potrzebuje na stężenie około 3 godziny.

Niezbędne akcesoria:
sitko stalowe
2 kawałki gazy do przecedzania
blender
duży garnek

Kotleciki z ...okary


2 do 2 i 1 szklanki okary
1 średnia cebula
1 czerwona papryka
1 średnia marchewka
sól
płatki papryczki chilli lub suszona papryczka
skórka otarta z 1 cytryny
1 jajko
4 do 6 łyżek tartej bułki
3 łyzki świeżych siekanych ziół np: bazylia, kolendra, koperek...

Cebulę i paprykę pokroić w drobniutką kostkę
Marchew obrać, zetrzeć na tartce o drobnych oczkach
Do miski z odnierzoną okarą dodać warzywa i siekane zioła, jajko, tartą bułkę, 
doprawić przyprawami, dokładnie wymieszać, najlepiej dłonią
Zwilżoną dłonią formować małe kotlety
Kotlety smażyć na wolnym ogniu z dwóch stron, do uzyskanie złotego koloru

Ciasteczkaz okary

2 szklanki okary
2 szklanki mąki kukurydzianej
pół szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
 2 płaskie łyżki kakao
250 g rodzynek
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki cynamonu
 1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu
sok z 1 cytryny
2 jabłka

Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i zmiksować blenderem na mus
 Wszystkie składniki przenieść do miski i dokładnie wymieszać,
 dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia
za pomocą łyżki nabierać masę i formować ciastka
 Układać na papierze,
 ciastka piec 30 minut w 180°C
 Wystudzić

Pyszny pasztet z okary

OKARA

Okara to wartościowy produkt z soi, zawierający mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. 

Z okary można zrobić smaczne potrawy, nie warto więc jej wyrzucać.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Okara_(produkt_spo%C5%BCywczy)


Pasztet

 miseczka okary (z 200 g soi)
korzeń pietruszki drobno starty
2 cebule
ząbek czosnku
10 grzybów suszonych
5 łyżek płatków owsianych
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
3 łyżeczki płatków drożdżowych
2 łyżki sosu sojowego
1 /2 szklanki oliwek 
1-2 łyżki mieszanki oregano, tymianku i bazylii
1 słoiczek suszonych pomidorów + olej z pomidorów
100 g pestek słonecznika 
6 łyżek sezamu 
6 łyżek siemienia lnianego 





Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia. 
Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 
Dodać startą pietruszkę i pokrojone grzyby oraz wodę spod grzybów i dusić kilka minut.
 W dużej misce wymieszać wszystkie składniki mikserem. 
Przełożyć masę do blachy wyłożonej pergaminem. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok 40 - 60  minut. 
Pasztet można przykryć folią aluminiową lub wstawić do piekarnika naczynie z wodą, 
żeby od góry nie wysechł.



Pasztet z soi ....................:)



2 filiżanki ugotowanej soi 
50 dag pieczarek 
4 cebule 
3 jaja 
2 sredniej wielkosci selery 
pietruszka 
oliwa 
przyprawy ziołowe 
sól, pieprz 



Umyte pieczarki kroimy i podsmażamy na czterech łyżkach oliwy. Dodajemy 
posiekane cebule i razem dusimy. Pietruszke oraz seler myjemy, obieramy i 
gotujemy. Pieczarki, warzywa i soje mielimy w maszynce do miesa, dodajemy 
zóltka i przyprawy do smaku. Mieszamy. Na koncu delikatnie laczymy z ubita na 
sztywno piana. Masę wkładamy do wysmarowanej tluszczem formy. Pieczemy 30-40 


minut. Podajemy na gorąco z surówka albo na zimno z sosem chrzanowym lub 
tatarskim. 

Humus ................pyszna pasta z soi



1 szklanka suchej cieciorki
1/2  szklanki pasty tahini
sok wyciśnięty z 1 cytryny (ok 4 łyżki soku)
1-2 ząbki czosnku obrane i wyciśnięte przez praskę
1 – 1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka sody oczyszczonej (do namoczenia)
 + 1/2 łyżeczki+ listek laurowy (do gotowania)
sól
oliwa z oliwek 
posiekana natka pietruszki (do posypania)
woda 

Po ugotowaniu zostaw cieciorkę w wodzie i odstaw do wystygnięcia...
 Ochłodzoną cieciorkę przełóż na sito, aby osuszyć ją z wody. 
Następnie zmiksuj cieciorkę bardzo dokładnie, na gładką pastę, razem z pozostałymi składnikami.
 Dodaj trochę wody, aby osiągnąć lekką i przyjemną konsystencję. 
Przełóż do miseczek, polej odrobiną oliwy z oliwek i posiekaną natką pietruszki.

Moja rada:


Soda oczyszczona dodana do moczenia cieciorki przez całą noc jest niezbędna.
Cieciorki nie gotujemy z solą. Nigdy. Sól dodajemy dopiero do potraw, które z ciecierzycy przyrządzimy.
Błędem jest używanie oliwy do „rozwodnienia” humusu .
Błędem jest używanie zbyt dużej ilości czosnku,
Gdy podczas gotowania cieciorki na wodzie pojawi się piana, trzeba ją usunąć.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)