OKARA
Okara to wartościowy produkt z soi, zawierający mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż.
Z okary można zrobić smaczne potrawy, nie warto więc jej wyrzucać.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Okara_(produkt_spo%C5%BCywczy)
Pasztet
miseczka okary (z 200 g soi)
korzeń pietruszki drobno starty
2 cebule
ząbek czosnku
10 grzybów suszonych
5 łyżek płatków owsianych
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
3 łyżeczki płatków drożdżowych
2 łyżki sosu sojowego
1 /2 szklanki oliwek
1-2 łyżki mieszanki oregano, tymianku i bazylii
1 słoiczek suszonych pomidorów + olej z pomidorów
100 g pestek słonecznika
6 łyżek sezamu
6 łyżek siemienia lnianego
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia.
Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Dodać startą pietruszkę i pokrojone grzyby oraz wodę spod grzybów i dusić kilka minut.
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki mikserem.
Przełożyć masę do blachy wyłożonej pergaminem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok 40 - 60 minut.
Pasztet można przykryć folią aluminiową lub wstawić do piekarnika naczynie z wodą,
żeby od góry nie wysechł.
niedziela, 19 lutego 2017
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz