niedziela, 19 lutego 2017

Pyszny pasztet z okary

OKARA

Okara to wartościowy produkt z soi, zawierający mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. 

Z okary można zrobić smaczne potrawy, nie warto więc jej wyrzucać.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Okara_(produkt_spo%C5%BCywczy)


Pasztet

 miseczka okary (z 200 g soi)
korzeń pietruszki drobno starty
2 cebule
ząbek czosnku
10 grzybów suszonych
5 łyżek płatków owsianych
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
3 łyżeczki płatków drożdżowych
2 łyżki sosu sojowego
1 /2 szklanki oliwek 
1-2 łyżki mieszanki oregano, tymianku i bazylii
1 słoiczek suszonych pomidorów + olej z pomidorów
100 g pestek słonecznika 
6 łyżek sezamu 
6 łyżek siemienia lnianego 





Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia. 
Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 
Dodać startą pietruszkę i pokrojone grzyby oraz wodę spod grzybów i dusić kilka minut.
 W dużej misce wymieszać wszystkie składniki mikserem. 
Przełożyć masę do blachy wyłożonej pergaminem. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ok 40 - 60  minut. 
Pasztet można przykryć folią aluminiową lub wstawić do piekarnika naczynie z wodą, 
żeby od góry nie wysechł.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)