sobota, 19 października 2019

KIMCHI przepis podstawowy

Składniki na jeden duży słoik 

5 łyżek soli
2 – 3 litry wody

1 kg kapusty pekińskiej

Składniki na pastę kimchi:
¾ szklanki wody
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka cukru

3 – 6 łyżek papryki gochugaru, do kupienia na przykład tutaj
3 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane lub starte na tarce
4 cm imbiru, starte na tarce
¼ łyżeczki soli

Oraz:
½ małej rzepy lub kalarepy
¼ szklanki szczypiorku, pokrojonego w grube kawałki
¼ marchewki, pocięta w cienkie paseczki





Kapustę przekroić wzdłuż na cztery części, następnie każdą ćwiartkę pokroić na małe kawałki.
 Następnie przełożyć do dużej miski, zalać wodą z solą i odstawić na 60 minut.
W międzyczasie zagotować wodę z mąką ryżową oraz cukrem i gotować chwilkę aż zmieni się w gęsty, ryżowy kleik.
 Wtedy zdjąć z ognia i ostudzić
Do przestudzonego kleiku dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać aż do uzyskania gładkiej pasty. Kiedy pasta będzie wymieszana dodać rzepę, szczypior oraz marchew.
Namoczoną kapustę opłukać, odcedzić, dokładnie odcisnąć i przełożyć do dużej miski.





 Dodać pastę kimchi (NAŁOŻYĆ RĘKAWICZKI!) dokładnie natrzeć kapustę pastą.
 Kiedy całość będzie dobrze wymieszana przełożyć do pojemnika,  zamknąć i zostawić na blacie na 2 – 5 dni, czyli  do momentu, aż zrobi się lekko kwaśne.
 Kimchi przełożyć do lodówki gdzie można ją przechowywać kilka miesięcy

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)