Składniki na jeden duży słoik
5 łyżek soli
2 – 3 litry wody
1 kg kapusty pekińskiej
Składniki na pastę kimchi:
¾ szklanki wody
2 łyżki mąki ryżowej
1 łyżka cukru
3 – 6 łyżek papryki gochugaru, do kupienia na przykład tutaj
3 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane lub starte na tarce
4 cm imbiru, starte na tarce
¼ łyżeczki soli
Oraz:
½ małej rzepy lub kalarepy
¼ szklanki szczypiorku, pokrojonego w grube kawałki
¼ marchewki, pocięta w cienkie paseczki
Kapustę przekroić wzdłuż na cztery części, następnie każdą ćwiartkę pokroić na małe kawałki.
Następnie przełożyć do dużej miski, zalać wodą z solą i odstawić na 60 minut.
W międzyczasie zagotować wodę z mąką ryżową oraz cukrem i gotować chwilkę aż zmieni się w gęsty, ryżowy kleik.
Wtedy zdjąć z ognia i ostudzić
Do przestudzonego kleiku dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać aż do uzyskania gładkiej pasty. Kiedy pasta będzie wymieszana dodać rzepę, szczypior oraz marchew.
Namoczoną kapustę opłukać, odcedzić, dokładnie odcisnąć i przełożyć do dużej miski.
Dodać pastę kimchi (NAŁOŻYĆ RĘKAWICZKI!) dokładnie natrzeć kapustę pastą.
Kiedy całość będzie dobrze wymieszana przełożyć do pojemnika, zamknąć i zostawić na blacie na 2 – 5 dni, czyli do momentu, aż zrobi się lekko kwaśne.
Kimchi przełożyć do lodówki gdzie można ją przechowywać kilka miesięcy
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Polecany post
-
Składniki 300 g masy kajmakowej 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu 120 g espresso, zaparzonego 350 g wódki Do naczynia miksującego włożyć ma...
-
0,5 kg żurawiny 0,5 kg cukru 600 - 800 ml wrzącej wody Do naczynia wlać 100 g wody, włożyć koszyczek. Do koszyczka odważyć...
-
Składniki: 3 arkusze mrożonego ciasta francuskiego 2 budynie waniliowe 800 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml smietany kremówki...