niedziela, 7 sierpnia 2016

Physalis ...........miechunka




Physalis lub Miechunka jadalna (peruwiańska) to egzotyczna roślina,
 której wartości odżywcze i właściwości zdrowotne docenili już Inkowie, przez których była nazywana
 "złotą jagodą".
 Nic dziwnego - malutki owoc miechunki jest skarbnicą witamin i składników mineralnych,
 m.in. witaminy A, C, a także tych z grupy B oraz wapnia i fosforu.

Wartości odżywcze:
Wartość energetyczna – 53 kcal
Węglowodany – 11,2 g
Białko – 1,9 g

Tłuszcz – 0,7 g

Wygląda zaskakująco. W pierwszej chwili trudno uwierzyć, że w garstce suchych listków ukrywa się coś jadalnego … a jednak.
Owoce miechunki odznaczają się delikatnym słodko-kwaśnym smakiem z nutą goryczki, 
który może przypominać smak agrestu, kiwi lub ananasa.
 Jeszcze innym osobom owoc miechunki w smaku przypomina połączenie pomidora i pomarańczy.



https://pl.wikipedia.org/wiki/Miechunka



Spożywa się ją jako dodatek do ostrych sosów oraz sals. Dobrze smakuje w sałatkach owocowych lub jako dodatek do deserów.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)