Physalis lub Miechunka jadalna (peruwiańska) to egzotyczna roślina,
której wartości odżywcze i właściwości zdrowotne docenili już Inkowie, przez których była nazywana
"złotą jagodą".
Nic dziwnego - malutki owoc miechunki jest skarbnicą witamin i składników mineralnych,
m.in. witaminy A, C, a także tych z grupy B oraz wapnia i fosforu.
Wartości odżywcze:
Wartość energetyczna – 53 kcal
Węglowodany – 11,2 g
Białko – 1,9 g
Tłuszcz – 0,7 g
Wygląda zaskakująco. W pierwszej chwili trudno uwierzyć, że w garstce suchych listków ukrywa się coś jadalnego … a jednak.
Owoce miechunki odznaczają się delikatnym słodko-kwaśnym smakiem z nutą goryczki,
który może przypominać smak agrestu, kiwi lub ananasa.
Jeszcze innym osobom owoc miechunki w smaku przypomina połączenie pomidora i pomarańczy.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Miechunka
Spożywa się ją jako dodatek do ostrych sosów oraz sals. Dobrze smakuje w sałatkach owocowych lub jako dodatek do deserów.