sobota, 21 stycznia 2017

Kawa rozgezewająca



filiżanka kawy
kardamon
cynamon
czarny pieprz
imbir
anyż


Zaparzając w ekspresie bądź włoskiej makinetce ulubioną kawe 
dorzućmy nieco przypraw. Przyprawy korzenne znakomicie zaostrzą smak i aromat kawy i gwarantują ekstra rozgrzewający efekt.

Gorące zimowe herbatki rozgrzewające......pyszne i zdrowe




 Z IMBIREM, MIODEM I CYTRYNĄ

2 łyżeczki czarnej herbaty liściastej (ulubionej)
1 cytryna ze skórką
1 pomarańcza ze skórką
1/3 średniej wielkości świeżego korzenia imbiru
1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
4-5  gozdzików
szczypta kardamonu

Cytrynę i pomarańczę sparzyć wrzątkiem, wyszorować skórkę. Pokroić na plasterki.
Zaparzyć ulubioną herbatę. Najwygodniej jest to zrobić używając specjalnego sitka.
 Do dzbanka z naparem herbacianym lub do dużych szklanek wrzucić po kilka plasterków pomarańczy i cytryny (pokrojone w cienkie plastry).
Następnie obrany i pokrojony w cieniutkie plasterki świeży korzeń imbiru.
Herbatę można posłodzić miodem, ale nie powinna być zbyt gorąca bo miód straci swoje właściwości.





Z IMBIREM OWOCAMI I MIODEM


2 łyżeczki czarnej herbaty liściastej (ulubionej)
2 plasterki cytryny
2 plasterki pomaranczy
2 plasterki świeżego korzenia imbiru
1/4 płaskiej łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki miodu 
2 łyzki malin malin


Cytrynę i pomarańczę  pokroić na plasterki.
Zaparzyć ulubioną herbatę. Najwygodniej jest to zrobić używając specjalnego sitka.
 Do dzbanka z naparem herbacianym lub wysokiej szklanki wrzucić po kilka plasterków pomarańczy i cytryny i resztę owoców
Następnie obrany i pokrojony w cieniutkie plasterki świeży korzeń imbiru.
Herbatę można posłodzić miodem, ale nie powinna być zbyt gorąca bo miód straci swoje właściwości.

 



HERBATKA MISTRZOWSKA
wg Stefanii Korżawskiej

majeranek
anyżek
kminek
dziewanna
głóg

Składniki w równych proporcjach, np. po 1 łyżce ziół
 zioła wsypać do miseczki, zamieszać
 mieszankę zalać wrzątkiem i zaparzyć w dzbanku, pod przykryciem, około 15 minut
po wypiciu całego dzbanka, zioła zalać wrzątkiem ponownie i
 popijać herbatkę przez cały dzień :)
Mieszankę  owocowo ziołową przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.

wtorek, 17 stycznia 2017

Flaczki z boczniaków przepis Metabolic Balance



30 dag boczniaków
3 łyżki masła klarowanego
3 marchewki
1 pietruszka
kawałeczek selera 
kawałek pora
2 liście laurowe
gałka muszkatołowa
imbir
majeranek
tymianek
sól
pieprz
1 litr bulionu warzywnego  


 Warzywa pokroić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Grzyby pokroić w paseczki i lekko podsmżyć na maśle. Dodać warzywa i bulion.
Gotować około 20 minut , doprawić ziołami bez majeranku i gotować jeszcze 5 minut, 
Wyłączyć , rozetrzeć majeranek w dłoniach i dodać do flaczków. 

 Uwaga: 
Składniki flaczków można dostosować wg indywidualnej listy produktów MB

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)