sobota, 4 kwietnia 2020

Fuczki – bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty



Złote proporcje:
 300 g odciśniętej kapusty kiszonej
 200 g mąki
 150 g maślanki lub kefiru
 1 jajko
 sól i pieprz do smaku
  kminek i cząber
 śmietana


Fuczki smaży się tak samo jak placki ziemniaczane na oleju lub maśle klarowanym, po 2-3 z każdej strony dopóki się nie przyrumienią i podaje się ze śmietana lub sosem czosnkowym, mogą być także dodatkiem do mięsa lub ryby. 





Sos czosnkowy możesz zrobić na bazie śmietany lub gęstego jogurtu, wyciśnij do śmietany lub jogurtu 2-4 ząbki czosnku, w zależności od preferencji, dopraw
solą i pieprzem, ewentualnie dodaj także posiekana natkę pietruszki.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)