niedziela, 6 października 2013

Ciasto na pizze!!!.................................pâte à pizza............





Sladniki ciasta do pizzy:

250 gram wloskiej maki Farina 00 – To jest wlascie klucz do najlepszego ciasta do pizzy jakie mozna przygotowac w domowej kuchni
i wypiec w piekarniku. Maka ta jest bardzo drobna, ma charakterystyczna konsystencje
i juz na pierwszy rzut oka rózni sie od maki pszennej dostepnej w polskich sklepach.

 Ta wloska make na szczescie latwo mozna kupic w polskich sklepach internetowych


150 ml bardzo cieplej wody

7 gram drozdzy suszonych/instant  'mozna uzyc swiezych, ale suche sa wygodniejsze w uzyciu
 a ciasto przygotowane z ich pomoca niczym nie rózni)
solidna szczypta soli
jedna lyzka dobrej oliwy z oliwek z pierwszego tloczenia

Make przesiac do miski, tak aby byla jak najlepiej napowietrzona.
Do cieplej wody wsypac drozdze, dosc dokladnie zamieszac calosc i odstawic na moment na bok.
Make posolic  i dodac lyzke oliwy, a nastepnie wlac wode z drozdzami.
Wyrabic do uzyskania jednolitej kuli gladkiego i sprezystego ciasta.
Podzielic go na porcje.
Jezeli zrobicie wiecej ciasta, wlasnie w tym momencie mozecie..... jego czesc spakowac do foliowej torebki i zamrozic !
Zamrozone ciasto po wyjeciu z lodówki wyrosnie w trakcie rozmrazania.

Swieze ciasto do pizzy zaraz po wyrobieniu oprószyc delikatnie maka lub skrapic oliwa z oliwek
 Przykryc scierka i odstawic w cieple miejsce na minimum 1h.............
(tradycyjne wloskie receptury zakladaja odstawienie ciasta do wyrosniecia nawet na pare godzin.)


Wyrosniete ciasto lekko rozciagac dlonmi, tak aby uformowac z niego sredniej wielkosci kolo . Nastepnie palcami rozciagnac ciasto az do uzyskania porzadnego rozmiaru i ksztaltu.

 UWAGA! NIE WALKUJ CIASTA DO PIZZY !!!

poniewaz musi byc dobrze napowietrzone a walek

zatyka pory i wyciska pecherzyki powietrza......uff i koniec


A to juz moja gotowa pizza!



Ciasto na pizze?.................................pâte à pizza:




Idealna domowa pizza na cienkim cieście z dodatkami, które lubisz.... 
Czy nie jest to jedno z piękniejszych marzeń, ale rzadko realizowanych w kuchni?





Ciasto na pizze Magdy Gessler

maka 340 g
suszone drozdze 5 g
cukier 1,5 lyzeczki
sól 1,5 lyzeczki
oliwa 2 lyzeczki
letnia woda 250 ml


Ciasto na pizze II :

110g maki
1/8 lyzeczki drozdzy instant
2g soli
65g wody

Ciasto na pizze na zaczynie :


Zaczyn:

50g maki
30g wody
Szczypta drozdzy
Zaczyn wyrabiamy i odstawiamy w misce owinietej folia na 12-16h.

Ciasto wlasciwe:

100g maki
70g wody
2g soli
1/8 lyzeczki drozdzy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 Zaczyn laczymy ze skladnikami na ciasto i wyrabiamy chwile.

Wyrobione ciasto umieszczamy w misce oprószonej maka i owinietej wolia. Odstawiamy na 2h do wyrosniecia.


Wloskie ciasto na pizze :



1 szklanka maki
1 lyzka oliwy
1g soli
5g drozdzy instant
1/3 szklanki wody
1/3 lyzeczki cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto wyrabiamy, po czym umieszczamy je w foliowanej misce i wsuwamy do lodówki na 2h.



Ciasto na pizze III:


200g maki pszennej
110ml goracej wody
10g swiezych drozdzy
1 lyzka oliwy z oliwek
1/2 lyzeczki cukru
szczypta soli

Make wymieszac z goraca woda i sola (zaparzy sie i ciasto bedzie bardziej miekkie), odstawic. 
Drozdze wymieszac z cukrem i poczekac az sie rozpuszcza.
 Do maki z woda dodac oliwe i rozczyn drozdzowy, zagniesc elastyczne, miekkie ciasto i

odstawic pod przykryciem do wyrosniecia, az podwoi objetosc.

Szarlotka ........................tarte aux pommes




Skladniki:
Ciasto:
400 g maki
200 g zimnego masla
180 g cukru
szczypta soli
1 duze jajko
1/2 lyzki zimnej wody
Nadzienie:
1 kg jablek (najlepsza szara reneta)
3 lyzeczki cynamonu
1 szklanka mleka
1 budyn smietankowy
2 duze jajka
125 g cukru

Dodatkowo:

3/4 szklanki orzechów laskowych  

Make przesiac, dodac cukier, szczypte soli i zimne pokrojone w drobna kostke maslo.
 Posiekac nozem skladniki, dodac jajko, wode i zagniesc  ciasto.
 Owinac w folie spozywcza i wstawic do lodówki na godzine.
 W miedzyczasie obrac jablka i zetrzec je na tarce na plasterki. Orzechy zmiksowac lub posiekac na drobno.
Do mleka dodac budyn, cukier i jajka. Skladniki dokladnie roztrzepac.
 Ciasto wyjac z lodówki. Odkroic 1/3 ciasta na wierzch, pozostala czesc ciasta rozwalkowac i
wylepic dno (wczesniej wysmarowanej i wyspanej bulka) formy.
Ciasto podpiec w 180 °C przez ok. 15 minut.
Na podpieczonym ciescie wysypac starte orzechy, nastepnie jablka, posypac je cynamonem,
 zalac przygotowanym budyniem z jajkami. Z pozostalego ciasta zrobic na wierzchu kratke.
Ciasto wstawic do piekarnika 180 °C i piec przez okolo 50-60 minut.
Wystudzic.



Angielskie muffiny........................muffins anglais


Skladniki:
ok 750g maki pszennej  tortowej
1 szklanke mleka
2 lyzki cukru 
czubata lyzke margaryny
plaska lyzeczke soli
7g drozdzy suchych
1 szklanke cieplej wody




Przygotowanie
 Mleko zagotowac na malym ogniu , dodac cukier, rozmieszac do rozpuszczenia , ostudzic.
Drozdze wsypac do cieplej wody, wymieszac, przykryc sciereczka , odstawic na kilka minut.
Margaryne rozpuscic.
 Wszystko to umiescic w duzej misce i wymieszac. Dodac 0,5kg maki ,  wyrobic lyzka ciasto.
Dodawac reszte stopniowo zagniatajac ciasto juz reka. Wyrobione ciasto przykryc sciereczka i
odstawic do wyrosniecia na 40 minut.
Blat posypac maka, wylozyc czesc ciasta, zagniesc i rozwalkowac na grubosc ok 1 cm.
Szklanka wykrawac krazki , przykryc folia i zostawic znów do wyrosniecia na 30-40 minut.
Rozgrzac piekarnik do 190 stopni.
 Lekko natluszczyc patelnie (kilka kropel oleju rozsmarowac po patelni recznikiem kuchennym).
 Rozgrzac , wkladac porcjami krazki ciasta. Smazyc na niewielkim ogniu z kazdej strony do lekkiego zbrazowienia (ok 3 minuty na strone)
 Gdy usmazy sie druga strona przelozyc muffinki na blache do pieczenia i wstawic do goracego piekarnika.
Nie czekac, az usmazysz kolejna porcje! Muffinki musza trafic prosto z patelni do pieca.
Piecz 5 minut. Wyjmij z piekarnika i odczekaj 30 minut przed jedzeniem.


Muffinki mozna podawac do wszystkiego:
 konfitura , dzem,  serek wiejski i ser zólty
  w zasadzie wszystko, co normalnie kladziemy na buleczke.
Znakomite na pikniki, podróz........

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)