Sladniki ciasta do pizzy:
250 gram wloskiej maki Farina 00 – To jest wlascie klucz do najlepszego ciasta do pizzy jakie mozna przygotowac w domowej kuchni
i wypiec w piekarniku. Maka ta jest bardzo drobna, ma charakterystyczna konsystencje
i juz na pierwszy rzut oka rózni sie od maki pszennej dostepnej w polskich sklepach.
Ta wloska make na szczescie latwo mozna kupic w polskich sklepach internetowych
150 ml bardzo cieplej wody
7 gram drozdzy suszonych/instant 'mozna uzyc swiezych, ale suche sa wygodniejsze w uzyciu
a ciasto przygotowane z ich pomoca niczym nie rózni)
solidna szczypta soli
jedna lyzka dobrej oliwy z oliwek z pierwszego tloczenia
Make przesiac do miski, tak aby byla jak najlepiej napowietrzona.
Do cieplej wody wsypac drozdze, dosc dokladnie zamieszac calosc i odstawic na moment na bok.
Make posolic i dodac lyzke oliwy, a nastepnie wlac wode z drozdzami.
Wyrabic do uzyskania jednolitej kuli gladkiego i sprezystego ciasta.
Podzielic go na porcje.
Jezeli zrobicie wiecej ciasta, wlasnie w tym momencie mozecie..... jego czesc spakowac do foliowej torebki i zamrozic !
Zamrozone ciasto po wyjeciu z lodówki wyrosnie w trakcie rozmrazania.
Swieze ciasto do pizzy zaraz po wyrobieniu oprószyc delikatnie maka lub skrapic oliwa z oliwek
Przykryc scierka i odstawic w cieple miejsce na minimum 1h.............
(tradycyjne wloskie receptury zakladaja odstawienie ciasta do wyrosniecia nawet na pare godzin.)
Wyrosniete ciasto lekko rozciagac dlonmi, tak aby uformowac z niego sredniej wielkosci kolo . Nastepnie palcami rozciagnac ciasto az do uzyskania porzadnego rozmiaru i ksztaltu.
UWAGA! NIE WALKUJ CIASTA DO PIZZY !!!
poniewaz musi byc dobrze napowietrzone a walek
zatyka pory i wyciska pecherzyki powietrza......uff i koniec
A to juz moja gotowa pizza!