Skladniki:
ok 750g maki pszennej tortowej
1 szklanke mleka
2 lyzki cukru
czubata lyzke margaryny
plaska lyzeczke soli
7g drozdzy suchych
1 szklanke cieplej wody
Przygotowanie
Mleko zagotowac na malym ogniu , dodac cukier, rozmieszac do rozpuszczenia , ostudzic.
Drozdze wsypac do cieplej wody, wymieszac, przykryc sciereczka , odstawic na kilka minut.
Margaryne rozpuscic.
Wszystko to umiescic w duzej misce i wymieszac. Dodac 0,5kg maki , wyrobic lyzka ciasto.
Dodawac reszte stopniowo zagniatajac ciasto juz reka. Wyrobione ciasto przykryc sciereczka i
odstawic do wyrosniecia na 40 minut.
Blat posypac maka, wylozyc czesc ciasta, zagniesc i rozwalkowac na grubosc ok 1 cm.
Szklanka wykrawac krazki , przykryc folia i zostawic znów do wyrosniecia na 30-40 minut.
Rozgrzac piekarnik do 190 stopni.
Lekko natluszczyc patelnie (kilka kropel oleju rozsmarowac po patelni recznikiem kuchennym).
Rozgrzac , wkladac porcjami krazki ciasta. Smazyc na niewielkim ogniu z kazdej strony do lekkiego zbrazowienia (ok 3 minuty na strone)
Gdy usmazy sie druga strona przelozyc muffinki na blache do pieczenia i wstawic do goracego piekarnika.
Nie czekac, az usmazysz kolejna porcje! Muffinki musza trafic prosto z patelni do pieca.
Piecz 5 minut. Wyjmij z piekarnika i odczekaj 30 minut przed jedzeniem.
Muffinki mozna podawac do wszystkiego:
konfitura , dzem, serek wiejski i ser zólty
w zasadzie wszystko, co normalnie kladziemy na buleczke.
Znakomite na pikniki, podróz........
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz