Skladniki:
Ciasto:
400 g maki
200 g zimnego masla
180 g cukru
szczypta soli
1 duze jajko
1/2 lyzki zimnej wody
Nadzienie:
1 kg jablek (najlepsza szara reneta)
3 lyzeczki cynamonu
1 szklanka mleka
1 budyn smietankowy
2 duze jajka
125 g cukru
Dodatkowo:
3/4 szklanki orzechów laskowych
Make przesiac, dodac cukier, szczypte soli i zimne pokrojone w drobna kostke maslo.
Posiekac nozem skladniki, dodac jajko, wode i zagniesc ciasto.
Owinac w folie spozywcza i wstawic do lodówki na godzine.
W miedzyczasie obrac jablka i zetrzec je na tarce na plasterki. Orzechy zmiksowac lub posiekac na drobno.
Do mleka dodac budyn, cukier i jajka. Skladniki dokladnie roztrzepac.
Ciasto wyjac z lodówki. Odkroic 1/3 ciasta na wierzch, pozostala czesc ciasta rozwalkowac i
wylepic dno (wczesniej wysmarowanej i wyspanej bulka) formy.
Ciasto podpiec w 180 °C przez ok. 15 minut.
Na podpieczonym ciescie wysypac starte orzechy, nastepnie jablka, posypac je cynamonem,
zalac przygotowanym budyniem z jajkami. Z pozostalego ciasta zrobic na wierzchu kratke.
Ciasto wstawic do piekarnika 180 °C i piec przez okolo 50-60 minut.
Wystudzic.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz