niedziela, 6 października 2013

Ciasto na pizze!!!.................................pâte à pizza............





Sladniki ciasta do pizzy:

250 gram wloskiej maki Farina 00 – To jest wlascie klucz do najlepszego ciasta do pizzy jakie mozna przygotowac w domowej kuchni
i wypiec w piekarniku. Maka ta jest bardzo drobna, ma charakterystyczna konsystencje
i juz na pierwszy rzut oka rózni sie od maki pszennej dostepnej w polskich sklepach.

 Ta wloska make na szczescie latwo mozna kupic w polskich sklepach internetowych


150 ml bardzo cieplej wody

7 gram drozdzy suszonych/instant  'mozna uzyc swiezych, ale suche sa wygodniejsze w uzyciu
 a ciasto przygotowane z ich pomoca niczym nie rózni)
solidna szczypta soli
jedna lyzka dobrej oliwy z oliwek z pierwszego tloczenia

Make przesiac do miski, tak aby byla jak najlepiej napowietrzona.
Do cieplej wody wsypac drozdze, dosc dokladnie zamieszac calosc i odstawic na moment na bok.
Make posolic  i dodac lyzke oliwy, a nastepnie wlac wode z drozdzami.
Wyrabic do uzyskania jednolitej kuli gladkiego i sprezystego ciasta.
Podzielic go na porcje.
Jezeli zrobicie wiecej ciasta, wlasnie w tym momencie mozecie..... jego czesc spakowac do foliowej torebki i zamrozic !
Zamrozone ciasto po wyjeciu z lodówki wyrosnie w trakcie rozmrazania.

Swieze ciasto do pizzy zaraz po wyrobieniu oprószyc delikatnie maka lub skrapic oliwa z oliwek
 Przykryc scierka i odstawic w cieple miejsce na minimum 1h.............
(tradycyjne wloskie receptury zakladaja odstawienie ciasta do wyrosniecia nawet na pare godzin.)


Wyrosniete ciasto lekko rozciagac dlonmi, tak aby uformowac z niego sredniej wielkosci kolo . Nastepnie palcami rozciagnac ciasto az do uzyskania porzadnego rozmiaru i ksztaltu.

 UWAGA! NIE WALKUJ CIASTA DO PIZZY !!!

poniewaz musi byc dobrze napowietrzone a walek

zatyka pory i wyciska pecherzyki powietrza......uff i koniec


A to juz moja gotowa pizza!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)