niedziela, 6 października 2013

Ciasto na pizze?.................................pâte à pizza:




Idealna domowa pizza na cienkim cieście z dodatkami, które lubisz.... 
Czy nie jest to jedno z piękniejszych marzeń, ale rzadko realizowanych w kuchni?





Ciasto na pizze Magdy Gessler

maka 340 g
suszone drozdze 5 g
cukier 1,5 lyzeczki
sól 1,5 lyzeczki
oliwa 2 lyzeczki
letnia woda 250 ml


Ciasto na pizze II :

110g maki
1/8 lyzeczki drozdzy instant
2g soli
65g wody

Ciasto na pizze na zaczynie :


Zaczyn:

50g maki
30g wody
Szczypta drozdzy
Zaczyn wyrabiamy i odstawiamy w misce owinietej folia na 12-16h.

Ciasto wlasciwe:

100g maki
70g wody
2g soli
1/8 lyzeczki drozdzy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 Zaczyn laczymy ze skladnikami na ciasto i wyrabiamy chwile.

Wyrobione ciasto umieszczamy w misce oprószonej maka i owinietej wolia. Odstawiamy na 2h do wyrosniecia.


Wloskie ciasto na pizze :



1 szklanka maki
1 lyzka oliwy
1g soli
5g drozdzy instant
1/3 szklanki wody
1/3 lyzeczki cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto wyrabiamy, po czym umieszczamy je w foliowanej misce i wsuwamy do lodówki na 2h.



Ciasto na pizze III:


200g maki pszennej
110ml goracej wody
10g swiezych drozdzy
1 lyzka oliwy z oliwek
1/2 lyzeczki cukru
szczypta soli

Make wymieszac z goraca woda i sola (zaparzy sie i ciasto bedzie bardziej miekkie), odstawic. 
Drozdze wymieszac z cukrem i poczekac az sie rozpuszcza.
 Do maki z woda dodac oliwe i rozczyn drozdzowy, zagniesc elastyczne, miekkie ciasto i

odstawic pod przykryciem do wyrosniecia, az podwoi objetosc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)