niedziela, 16 września 2018

Oponki serowe.... przepis mojej mamy



500 g sera półtłustego
500 g mąki pszennej
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 żółtka
1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
250 ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

tłuszcz do smażenia 
1 mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
cukier puder do posypania


Ser przecisnąć przez praskę.
Mąkę przesiać na blat, dodać ser, obydwa cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5 cm.
Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.
 Tłuszcz rozgrzać do temp. 180 stopni. Oponki smażyć partiami. Każdą porcję dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym i po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

Domowa mieszanka przypraw,,,,, vegeta

100 g  suszonych warzyw
1 łyżka  suszonej cebuli
1 łyżeczka  kurkumy
2-3 łyżeczki  lubczyku
2 łyżeczki  przyprawy włoskiej
2 łyżeczki ziarenek pieprzu
4 ziarenka  ziela angielskiego
3 łyżeczki  soli himalajskiej
1 łyżeczka koperku suszonego
3 - 4 suszone liście laurowe
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka chili

Wysuszone warzywa i wszelkie przyprawy włożyć do naczynia Thermomix i zmielić (obroty 10, czas około 10 s.),  Stopień rozdrobnienia można regulować dowolnie!

Można dodać kilka grzybów suszonych.....

Pasztet drobiowy....najlepszy ,domowy



1 kg  mięsa z udek kurczaka
30 dag wątróbki drobiowej
2 jajka
1  czerstwa bułka namoczona w mleku
1 mały ugotowany seler
 2 ugotowane marchewki
 2-3 łyżki masła
 1 ząbek czosnku
½ łyżeczki  gałki muszkatołowej
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka  majeranku
 sól, pieprz, vegeta domowa
 pęczek zielonej pietruszki
liście laurowe

200 g boczku wędzonego do wyłożenia dna foremki lub
1 łyżka bułki tartej do wysypania foremki

Udka z kurczaka ugotować z warzywami. Przestudzić.Mięso oddzielić od kości. Przepuścić dwa razy przez maszynkę - razem z warzywami, wątróbką, boczkiem, odciśniętą bułką i pietruszką. Rosołek zachować!

Wbić jajka. Dodać przyprawy. Wymieszać. Dolać rosołu z gotowania kurczaka tyle, żeby masa nie była sucha! 
Dno foremki wyłożyć plastrami boczku, nałożyć masę pasztetową, (na wierzchu też można ułożyć plastry boczku). 
Piec przez ok. 50 - 60 minut w temp. 180 st. C.

GUACAMOLE – oryginalny przepis meksykański....

4 duże awokado – najlepiej czarnych, delikatnie miękkich przy naciśnięciu palcem
sok z 2  limonek
1 średnia  czerwona cebula, drobniutko pokrojona
¾ kubka świeżej kolendry, posiekanej
1 duży pomidor, mięsisty pokrojony w kosteczkę (bez pestek)
sól (szczypta)
1 świeża papryczka jalapeno , bardzo ostra, drobniutko pokrojona 




Przekroić awokado na pół, wyjąć łyżką miąższ, włożyć go do miski i natychmiast polać  sok z jednej limonki, żeby nie ściemniał.
Rozgnieć awokado  widelcem, na bardziej gładka lub mniej gładką masę
Dodać pokrojoną cebulę i pomidora, posiekaną kolendrę, wymieszać.
Dodać sok z drugiej limonki, doprawić solą, delikatnie wymieszać.
Dodać ostrą papryczkę do smaku.

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)