niedziela, 16 września 2018

GUACAMOLE – oryginalny przepis meksykański....

4 duże awokado – najlepiej czarnych, delikatnie miękkich przy naciśnięciu palcem
sok z 2  limonek
1 średnia  czerwona cebula, drobniutko pokrojona
¾ kubka świeżej kolendry, posiekanej
1 duży pomidor, mięsisty pokrojony w kosteczkę (bez pestek)
sól (szczypta)
1 świeża papryczka jalapeno , bardzo ostra, drobniutko pokrojona 




Przekroić awokado na pół, wyjąć łyżką miąższ, włożyć go do miski i natychmiast polać  sok z jednej limonki, żeby nie ściemniał.
Rozgnieć awokado  widelcem, na bardziej gładka lub mniej gładką masę
Dodać pokrojoną cebulę i pomidora, posiekaną kolendrę, wymieszać.
Dodać sok z drugiej limonki, doprawić solą, delikatnie wymieszać.
Dodać ostrą papryczkę do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)