niedziela, 16 września 2018

Oponki serowe.... przepis mojej mamy



500 g sera półtłustego
500 g mąki pszennej
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 żółtka
1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka octu
250 ml kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

tłuszcz do smażenia 
1 mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
cukier puder do posypania


Ser przecisnąć przez praskę.
Mąkę przesiać na blat, dodać ser, obydwa cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 1- 1,5 cm.
Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie na środku wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką. Kulki powstałe po wycięciu kieliszkiem można ponownie zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub je po prostu usmażyć.
 Tłuszcz rozgrzać do temp. 180 stopni. Oponki smażyć partiami. Każdą porcję dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym i po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)