niedziela, 16 września 2018

Pasztet drobiowy....najlepszy ,domowy



1 kg  mięsa z udek kurczaka
30 dag wątróbki drobiowej
2 jajka
1  czerstwa bułka namoczona w mleku
1 mały ugotowany seler
 2 ugotowane marchewki
 2-3 łyżki masła
 1 ząbek czosnku
½ łyżeczki  gałki muszkatołowej
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka  majeranku
 sól, pieprz, vegeta domowa
 pęczek zielonej pietruszki
liście laurowe

200 g boczku wędzonego do wyłożenia dna foremki lub
1 łyżka bułki tartej do wysypania foremki

Udka z kurczaka ugotować z warzywami. Przestudzić.Mięso oddzielić od kości. Przepuścić dwa razy przez maszynkę - razem z warzywami, wątróbką, boczkiem, odciśniętą bułką i pietruszką. Rosołek zachować!

Wbić jajka. Dodać przyprawy. Wymieszać. Dolać rosołu z gotowania kurczaka tyle, żeby masa nie była sucha! 
Dno foremki wyłożyć plastrami boczku, nałożyć masę pasztetową, (na wierzchu też można ułożyć plastry boczku). 
Piec przez ok. 50 - 60 minut w temp. 180 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Drożdżówki z dżemem (przepis na thermomix) :)